Schlager-Micke

2008-03-11
23:19:08

Vilken låt är smartast att skicka?
Efter önskemål från David "fisken" Nyquist och Matthias "stege" Stegrud så ska jag ge lite eurovision-perspektiv på finalen på lördag. Vad borde vi skicka för att undvika ett fiasko fotsvarande the Arks förra året?

För det första kan man lugnt konstatera att folk i Europa skiter fullständigt i hur kända eller heta våra artister är som vi skickar till ESC. De gör ingen skillnad på the Ark eller Friends - utan en låt som sätter sig eller ett bra scenframträdande kommer man ingen vart. Det är med andra ord ingen större skillnad mot hur vi i Sverige röstar när vi ser ESC. Hur många gånger har ni röstat på ett land för att ni känner till artisten och gillar det som han eller hon gjort tidigare? Det är intrycket och känslan man får när man ser framförandet som är helt avgörande.

Juryn har ju direktiv på att tänka internationellt när de röstar. Det brukar innebära låga poäng till de låtar som låter typiskt svenska, till exempel Linda Bengtzing. Men ser man på de resultat som Sverige nått i ESC under de senaste 20-25 åren så visar det på ett ganska anmärkningsvärt resultat. För de gånger Sverige tävlar med det som låter väldigt svenskt och inte internationellt på något sätt så har det gått som bäst.

Oftast har det handlat om den klassiska Skara-schlagern som Sverige började skicka 1982 med Dag efter dag och som sen återkom vart och vartannat år med Carola, Herreys, Kikki Danielsson, Arvingarna m.fl. Det här är musik som övriga Europa garanterat inte lyssnar på eller har någon större relation till - men likförbannat vill de ha det i ESC och röstar då alltid fram Sverige i topp-5. Nu var det här under den tid som det var jurygrupper men sedan telefonomröstningen infördes 1998 så har resultatet varit lika entydligt. Tusen och en natt, Lyssna till ditt hjärta, Give me your love och Evighet... Typiska svenska låtar har resulterat i en seger och tre femteplatser. När vi försökt låta internationella som med Afro-dite, Martin Stenmarck och the Ark så har det gått mycket sämre. Det är som att övriga Europa säger åt oss att "lägg av nu, gör er inte till, gör som ni alltid gjort istället så blir det här bra ska ni se.."

image176
Succé för The Ark på presskonferenserna, men inte i resultatlistan

Jag tror i första hand att det är den direkta catchy refrängen som varit nyckeln och därför tror jag att Charlotte Perrellis Hero är det smartaste valet på lördag, om man nu ska rösta på det sättet. Sverige har egentligen aldrig misslyckats när vi skickat en låt med den typen av låt (möjligtvis undantaget Blond 1997 men då var det fortfarande jurygrupper som röstade). Hero är inte en komplett låt (versen känns enbart som en halvseg transportsträcka) men den har finalens starkaste refräng och det är refrängerna man erövrar Europa med.

Linda Bengtzings låt är iof väldigt svensk men har inte riktigt samma slagkraftiga refräng som de nyss nämnda. I så fall är nog faktiskt Rongedal ett bättre val. Ingen av låtarna som kvalificerat sig i år till ESC påminner särskilt mycket om den och den behöver bara en lyssning för att sätta sig.

BWO framhåller ständigt att de är det bästa valet för Europa. De är kända i många länder men det behöver inte innebära särskilt mycket när det kommer till kritan. De kan förhoppningsvis sticka ut med ett spektakulärt scenframträdande men låten sätter sig inte lika starkt som Hero. Därför känns de som ett osäkrare val, men visst, samtidigt ett spännande val.

Det är alltid lite mer riskabelt att skicka en ballad än en uptempolåt. Därför vore exempelvis Sibel inte ett strategiskt val. Låten behöver flera lyssningar för att växa. Sanna Nielsens Empty room är mer direkt men Sverige har två ballader före sig i sin semifinal, Ungern och Albanien. Visserligen är deras ballader mer mollstämda och betydligt sämre men det känns ändå inte optimalt att ha en tredje ballad i sträck.

Visserligen låter flera låtar i Sveriges semifinal inte helt olikt Hero . Malta, Island och Lettland ligger alla lite i samma genre, men de är i mitt tycke betydligt svagare låtar.

Ska vi skicka Christer Sjögren då, om det svenska nu visat sig vara så framgångsrikt? Nja, grejen är det att I love Europe inte är en typisk svensk ESC-låt. Sverige har aldrig skickat något som låter som den. Därför är det omöjligt att förutse hur den ska tas emot.

Nej, jag tycker att Charlotte Perrelli känns som det säkraste valet. Men själv tänker jag rösta på den låt jag gillar bäst - och det är Rongedal.

Kommentarer:
#1: Helena

HÄr är ett par punkter som jag tycker är viktiga att påpeka.
1. Vad jag vet har Sverige aldrig skickat en "känd" artist/grupp som har legat på listorna runt om i Europa till ESC. I ESC-värden är det Carola. Möjligen the Ark som är möjligen kända i norra Europa.
2. Vi kan inte heller jämföra resultatet när det var jury-röstning och som det är nu telefon-röstning.
3. Vinnarna de sista åren i ESC har inte varit vad vi kallar "schlager-låtar".
4. Det vi tycker är starka låtar betyder inte av automatik att de är starka i Europa.

Jag är ingen "svensk schlager" -älskare så då förstår du vilka som faller bort men jag vet inte vad som kommer att gå långt i Esc. Vi har olika smak i Sverie och samma är det i Europa. Det jag tycker är viktigt är att vi som röstar är öppna och inte kör i gamla hjulspår. Att vi som röstar inte lyssnar så mycket på alla tyckare utan funderar på vad tror jag som röstar skulle funka i Europa.

2008-03-12 @ 08:49:29
#2: Micke

Du har flera poänger där Helena.

När det gäller kända namn så är det helt rätt att Sverige sällan skickar det. Men förra året talades det om massa gratisröster för the Ark i de länder där de skulle vara så kända. De gratisrösterna uteblev på samma sätt som det gjort för Kate Ryan, Las Ketchup, DJ Bobo som alla ansågs "stora i väst" under de senaste åren.

Nej visst, det går inte att jämföra jury och telefonröstning, men det spelar ingen roll vilken man väljer, för de typiskt svenskproducerade catchy uptempolåtarna har lyckats lika bra vilka som än röstat.

2008-03-12 @ 11:08:38
#3: Fisken

Hmmm... verkar som ett rimligt resonemang du för olofsson. Jag undrar om det inte vore lämpligast att skicka vår "dark horse" - C Sjögren ändå. Han är ändå Mr Vikingarna, en genuin svensk, ett pampöst nummer och ett budskap "som går hem i stugorna" - ena Europa!

Jag hoppas på "mannen med det falska leendet" och en repris av 1987 års? ESC segrare - Insieme - Unite, unite Europe!

2008-03-12 @ 16:39:48
#4: Stege

Bäste hr fisk...

Visserligen kanske hr C Sjögren tar något poäng på låtens titel och norrmännen gillar dansbandsmusik som många av våra landsmän men i hip-hop tider är låten nog lite för mycket antimateria för att lyckas. Intressant dock med MO:s stats om vilka svenska låtar som brukar lyckas. Tror inte Europa är riktigt redo för br R.

2008-03-12 @ 21:36:38
#5: Pierre

Jättekul med din analys! Lär frossa hur mycket som helst i sådana den här veckan, och min egen lär dyka upp när som helst. En liten sak bara; startordningen i semifinalerna har ännu inte gjorts, så vi kan inte veta att Ungerns och Albaniens ballader ligger före vårt bidrag. Eller missförstod jag dig?

För min del tror jag inte alls på att skicka en ballad, det finns redan alltför många i startfältet i år, och risken är stor att Sanna eller Sibel skulle drunkna i mängden.

2008-03-13 @ 13:03:59
#6: Linda

Spännande analys! :) Charlotte skulle behöva slappna av lite mer på scénen och ge hetta a la BWO bara. Just nu känns det som att hon mest är rädd för att trilla i klackarna. Om hon bara vågar bjuda på sig själv i sin högsta växel tror jag att hon är starkaste bidraget att skicka. Det kräver dock en lika läcker scénshow med svartvitt intro etc för att inte bli en "Evighet", "lyssna Till Ditt Hjärta" osv. När jag kollar låten på youtube i ett köpcentra faller den ganska platt utan sin dramatik.

2008-03-13 @ 14:03:50
#7: Micke

Du har rätt där Pierre, det var slarvig research av mig. Jag kom på att det bara var de två semifinalerna som hade lottats i januari och inte startordningen. Den ska tydligen lottas idag..

2008-03-17 @ 09:39:35
Kommentera inlägget här:
Namn: Kom ihåg mig?
Mailadress:  
Bloggadress:  
Kommentar: