Schlager-Micke

2011-02-12
13:08:17

The Moniker imponerar i Scandinavium

Efter att ha sett genrepet i Scandinavium så kan jag konstatera att veckans startfält är något svagare än förra veckans. Däremot tycker jag inte att kvalitén är så dålig som många påstår. Men jag tar det om en liten stund.

Själva showen kommer att inledas med en hyfsat krystad sketch där Rickard och Marie driver med sig själva på ett sätt som mest bara känns förutsägbart. Desto bättre funkar skämten om misstaget som skedde förra veckan när fel personer ropades upp i slutmomentet av tävlingen. Detta blev ju den största snackisen i kvällstidningarna dagen efter och att snappa upp en aktuell grej och driva med den är oftast positivt i mina ögon. Men jag vågar knappt tänka tanken att de skulle göra samma misstag igen. Då blir det hela så pinsamt att Rickard och Marie gör bäst i att inte dra ett enda skämt i fortsättningen av hela MF-turnén.

Presentationerna tycker jag håller minst lika hög klass den här veckan - om inte högre. Att driva respektlös med deltagarna är visserligen inget nytt men jag tyckte det var lika kul när REA-gänget gjorde det i finalen 2004. För att inte tala om karaktären Rolf Rygårds total-diss av artisterna 2005. Den bästa presentationen genom tiderna!

Nu till låtarna. Brolle får räknas som huvudfavorit till förstaplatsen. Hans låt är inget som överraskar men det är ett snyggt hantverk. Jag kommer dock inte att lägga min röst på den och detsamma gäller Sanna Nielsen. Det är som alltid väldigt bra framfört men det känns som att Sanna tar ett steg tillbaka i den konservativa riktningen med bidraget I´m in love. Allting låter väldigt bekant och jag hör definitivt ingen vinnare i den låten.

Min röst faller tveklöst på the Moniker. Den gamla Idol-deltagaren Daniel Karlsson framför en låt som tenderar att uppfattas som ett skämt i sin extremt triviala trallstil med en färgglad bakgrund. Faktiskt lika färgglad som Le Kid förra veckan och det intressanta i sammanhanget är ju att båda låtarna har exakt samma titel - Oh my god. Men den här veckans Oh my god är i mitt tycke klart bättre än förra veckans. Många kommer att hata the Moniker, det är jag övertygad om, men om 10% älskar den så röstar de på den och det kommer nog räcka en bit.


Daniel "The Moniker" Karlsson, bäst ikväll

En annan ni ska hålla koll på ikväll är Anniela med startnummer 7. Inte bara för att hon är klart snyggast ikväll utan också för att synth/dans-låten Elektrisk är en riktigt snygg komposition som har en sak som The Monikers låt saknar - en tonartshöjning.

I övrigt så får ni jobba hårt för att inte somna under Elisabeth Andreassens nummer. Det är en ballad som fullständigt saknar hook och en text så fullmatad med klyschor att man undrar om hon driver med oss. 

Christian Walz kommer säkerligen hyllas av kritikerna inför ikväll men det var väldigt svårt att höra hans sång i Scandinavium igår. Det gjorde att jag inte fick något grepp alls om hans låt. Men det känns som en låt som behöver fler lyssningar och Christian gav ett osäkert intryck i rutan. Det är uppförsbacke inför ikväll Christian. 

Slutligen, Christer Sjögren är veckans artist i den fullständigt menlösa sketch-serien med Peter Stormare i huvudrollen. Och Christer går in och slaktar en låt man bara inte får slakta. En låt som måste sjungas med en speciell känsla och inte framföras med en utstrålning som en uppstoppad gädda. Förlåt Tommy Körberg, nu snodde jag ju din sågning av just Christer Sjögren. Jag ska försöka komma på egan sågningar i framtiden...:)


Kommentarer:
#1: Hasse

Tack för din fina analys av startfältet. För andra gången i rad ska Berit och jag titta på deltävlingen i TV, lite annorlunda än tidigare år. Fast tar man datorn vid sidan om så är det livsändning från greenroom så då blir det nästan som att vara i arenan :-)

Efter att ha lyssnat på låtarna på radion och sett enminuts klippen på nätet är jag också övertygad att Brolle går till final. Då blir det med största sannolikhet tre flickfavoriter som går till final på utstrålning i dom första tre deltävlingarna Danny, Brolle och Eric. Men det säger väl inget om låtarna. Själv gillar jag Walz bidrag men han lär vara chanslös när han saknar all utstrålning. Om han ändå rakat av sig skägget fast det räcker inte hans ögon är för tomma glimmrar inte. Berit håller på Sanna. Och givetvis tar sig Sanna minst till andra chansen så många fans har hon efter alla år.

Ska bli en spännande kväll. Gillade faktiskt året scen den var riktigt snygg i TV.

Är glad att Pernilla gick vidare till AC, gillar hennes låt fast den liknar hennes tidigare.

2011-02-12 @ 18:00:56
#2: Ann-Marie

My god så bra.... bästa bästa DANIEL!!

2011-02-12 @ 20:49:18
#3: Daniel

Bästa var ju Sanna (tyckte vi finnar)

Å sen e då sååå kul att att en finlandssvensk vann finska schlagern... äntligen har tvåspråkigheten i finland vunnit (inte bara idols-elin, mark levingood etc) utan nu äntligen en da pa da daaaam svajande finlandssvensk oskar- super!!!

2011-02-12 @ 22:59:23
#4: Fisken

Synd att inte Christian tog sig vidare, bästa låten idag. Annars känns det rätt avgjort redan. Swingfly kommer svänga loss i globen och plocka hem segern.

2011-02-12 @ 23:27:22
#5: Micke

Tack Hasse! Jag tycker ni gör rätt i att se det på TV. Då sitter man ju på första parkett;)



Daniel, jag får ta och lyssna på finlands vinnarlåt. Har inte hört den än.



Fisken, jag gillar Swingfly men han har knappast något med slutsegern i Globen att göra. Då måste man vinna sin delfinal och det gjorde han inte

2011-02-13 @ 02:31:58
#6: Elisabeth

Min favorit i semi 2 var också The Moniker! Fastnade direkt för den glada och trallvänliga låten. Hoppas vi får se honom i finalen.

2011-02-23 @ 12:47:32
Kommentera inlägget här:
Namn: Kom ihåg mig?
Mailadress:  
Bloggadress:  
Kommentar: