Schlager-Micke

2011-02-14
10:06:40

En ny skandal på gång



Ingen festival utan skandaler och nu riskerar en till att brisera. Love Generations låt Dance alone ligger nämligen ute på nätet för nedladdning. Ni kan lyssna på låten här: (tills de upptäcker sitt misstag och tar bort länken..)

http://www.amazon.co.uk/Dance-Alone/dp/B004MAIUCO

Detta är ett tydligt regelbrott mot SVT:s regler för Melodifestivalen och ett regelbrott som flera gånger varit orsak till diskning. I det här fallet är det Amazon som lagt upp klippet och då artisterna eller upphovsmännen troligen inte har något med detta att göra så är det mycket möjligt att SVT ser genom fingrarna och låter den tävla ändå. Det är ju skillnad om det är själva skivbolaget som lägger upp det.

I höstas diskades Anders Fernettes första bidrag då låten låg ute på Myspace. Detta var dock flera månader innan tävlingen inleddes och Anders fick chansen att hitta en ny låt som han kommer att tävla med i delfinal fyra. Det är samma delfinal som Love generation ska tävla i - om de nu inte diskas, men det är i så fall ett beslut som är extra plågsamt för SVT och Christer Björkman.

Love Generation har fått det magiska startnummret 32. Alltså sist i sista delfinalen och det innebär att man indirekt är tävlingens kronjuvel. Vid tre av de fem senaste Melodifestivalerna är det just låten med det startnummret som vunnit hela tävlingen. I det här fallet har det säkerligen att göra med att demonproducenten RedOne är upphovsman till låten och i en tävling som saknar de där riktigt stora stjärnorna så har RedOne fått axla den manteln i år.

TV 4 ställdes på ett sätt inför ett liknande dilemma i Idol i höstas när storfavoriten Jay Smith hade tagit droger medans tävlingen pågick. Ett väldigt tydligt regelbrott då de tidigare gått i taket om en deltagare druckit en starköl. Men då Jay på något sätt blivit rodret på Idolskutan så valde man att inte diska honom (officiellt för att en diskning bara skulle förvärra hans situation och den förklaringen får man väl tro på om man vill...).

Jämfört med TV 4 har jag alltid sett SVT som mer trovärdigt och demokratiskt i tävlingssammanhang. De redovisar ju i alla fall öppet telefonröster i sina tävlingar. Men frågan är hur SVT hanterar det här som uppkommit nu.

Om jag nu ska säga något om låten Dance alone (man kan höra ca 30 sekunder på den via länken) så tycker jag att den låter väldigt bra. Kanske det bästa hittills av det jag hört i tävlingen. Modern och bra dansmusik med riktigt tryck. Det återstår att se om den kommer att höras även i Malmö arena den 26:e februari.


Kommentarer:
#1: Ellen

Men jag undrar varför Amazon överhuvudtaget hade låten? Det måste ju vara skivbolaget som skickat den till dem och då är de indirekt skyldiga till läckan? Eller?

Apropå Idol och Jay blev jag oerhört besviken på att Jay fick fortsätta vara med i programmet. Där borde TV4 sagt ifrån tydligt, inte bara för att det är moraliskt illa att använda knark när man är med i ett tv-program som tydligt riktar sig till unga människor, men också för att det faktiskt är ett lagbrott.

2011-02-14 @ 23:37:18
#2: Micke

Jag har inte riktigt koll på hur Amazon får låtarna de säljer men visst, det kan ju vara någon klantig person på skivbolaget som har dålig koll på SVT:s regler. Menn i det här läget har jag svårt att tro att den kommer att bli diskad. Diskningar brukar normalt sett ske innan tävlingen kommit igång och det här är ju lite svårtolkat när låten kommer ut på det här sättet.



Men det var desto mer lättolkat angående Jay och Idol - han borde plockats bort och jag håller helt med dig Ellen om din argumentation där

2011-02-14 @ 23:59:22
#3: Marcus

Äh, Melodifestivalen, lägg ner skiten säger jag bara! Tävlingen går ju under för varje år som går ;-)

2011-02-15 @ 00:26:49
#4: Micke

Absolut! Tycker Marcus i Borlänge att det är dåligt då tycker jag också att vi lägger ner allt. Tre miljoner tittare kan mycket väl ha fel..;)

2011-02-15 @ 10:47:34
Kommentera inlägget här:
Namn: Kom ihåg mig?
Mailadress:  
Bloggadress:  
Kommentar: