Schlager-Micke

2009-11-29
22:40:57

Drömfinalen i Idol närmar sig



Mariette Hansson tvingades lämna idol i fredags när det var "arena" som var temat. Det var ganska logiskt med tanke på att hon inte hade valt särskilt "arena-vänliga" låtar att framföra samt att hennes scenshow är väldigt begränsad. Sångmässigt har Mariette däremot varit en av de bästa hela tiden, men de tre återstående deltagarna är alla kompetenta sångare de också. Erik, Tove och Calle är nu de tre sista kvar och jag ser med spänning fram emot drömfinalen mellan Tove och Erik.

På något sätt har hela den här säsongen varit en enda lång väntan på den finalen och att Calle Kristiansson är den tredje deltagaren som är kvar är både ologiskt och logiskt på samma gång. Ologiskt därför att jag inte ser något unikt alls hos honom mer än att han är en duktig rocksångare. Logiskt därför att det här följer den trend som gällt i idol ända sedan programmets begynnelse - trenden med den menlösa trean. Philip Williams, Johan Larsson, Andreas Sjöberg och Robin Bengtsson, de har alla kommit på den tredjeplatsen och de har det alla gemensamt att ingen fattade vad de hade så högt upp i resultatlistan att göra och ingen av de har fått någon karriär efter programmet.

Det enda undantaget från den här regeln är 2005 då Sibel kom trea och "den menlösa trean" råkade komma fyra, Jens Pääjärvi. Oftast har den menlösa trean röstats fram genom proteströster för att han får extra hård (oftast befogad) kritik från juryn. Men det glöms ju allt som oftast bort när programmet är slut. Utan en elak jury finns ju ingen anledning att bry sig om den menlösa trean längre. Nu tycker jag att Calle Kristiansson, trots allt är bättre än de jag nyss radade upp. Han gör inte dåliga framträdanden men det finns inget han gör som inte Erik gör bättre.

Nu har jag definitivt gått händelserna i förväg eftersom semifinalen inte är avklarad än men skulle Calle snuva Tove eller Erik på en finalplats så känns det som en ren stöld för Globen-publiken och TV-tittarna. Bäst i fredags var Eriks version av Hey Jude, Beatles mest lägerelds-anpassade dänga som lämpade sig alldeles utmärkt i en fullsatt Malmö arena. Tove var inte mycket sämre med U2:s Pride. Jag har svårt att fatta hur hon kan vara så avslappnad och självklar på scenen när hon bara är 17 år. En ren naturbegåvning helt enkelt och hon får nog bära favoritskapet till slutsegern.


Kommentarer:
#1: Anton

Hej Micke!

Jag håller helt med dig i idolanalysen. Tycker att båda två är värdiga vinnare. Hoppas däremot att Tove inte vinner. Eftersom hon är bara 17 år så kan det vara svårt att hantera all den press som kommer av att vara Idol-vinnare. Bättre är att hon får komma tvåa och få lite större möjlighet att "göra sin grej".

2009-11-30 @ 19:03:44
#2: Micke

Anton, jag tror också att det skulle passa bäst för Toves karriär om hon kom tvåa och inte vann. Samtidigt känns hon som en av de största stjärnorna som varit med i tävlingen någonsin och därför vore det ologiskt om hon inte vann. Agnes vann ju och fick en stor karriär ändå somman kan väl hoppas att det blir något liknande för Tove.

2009-11-30 @ 19:51:00
Kommentera inlägget här:
Namn: Kom ihåg mig?
Mailadress:  
Bloggadress:  
Kommentar: