Schlager-Micke

2009-11-12
18:08:54

Webbjokern utsedd
I morse blev det klart att låten Come and get me now med Mist blev vinnaren i webbjokern. En glad dänga men som i mitt tycke saknar en riktigt bra refräng, eller saknar en refräng helt egentligen. Som låt tycker jag att den är klart svagare än Melodifestivalklubbens Genjor McNell och hans My kind of love som höll mycket långt och till slut kom på en fjärdeplats. Men mycket kan ju hända med låten innan den ska upp på scenen så kanske blir det lite mer drag i Come and get me now då. Så här låter den nu i alla fall.



Christer Björkman antydde i Gomorron Sverige i morse att webbjokern kommer att fortsätta även nästa år. Om den gör det så hoppas jag att man ser över och förändrar upplägget. Jag har hela tiden tyckt att det är utmärkt att oetablerade låtskrivare får chansen i Melodifestivalen. Men hur stor del av alla lyssnare och röstare orkar lyssna igenom 180 låtar? Möjligtvis den lilla minoritet i Sverige som består av arbetslösa schlagernördar men inte särskilt många fler. Utan jag tror att de allra flesta som gått in och lyssnat, har lyssnat just på sin kompis låt eller en låt från en kompis, syrras kusin. Sen har de röstat på den oavsett vad de tycker om låten och utan att ha lyssnat på fler låtar. Här talar vi alltså kompisröstning i ordets bokstavliga betydelse och när det finns 180 låtar så är nog röstantalet från så kallat "oberoende röstare" relativt liten. Säg att det kommer in 300 låtar nästa år, hur många orkar lyssna på dom?

Jag tycker att man borde kunna ha en handplockad jury enligt samma princip som de som gör sista utgallringen i den vanliga processen. Alltså ett 20-tal musikintresserade personer som får lyssna igenom samtliga inkommna webbjoker-bidrag. Så vansinnigt många är det ju inte än så länge, så det borde ju vara fullt möjligt. Men då ska det vara mer än en plats som är avsedd för oetablerade låtskrivare. Annars så känns det här mer som en förändring som syns utåt men som inte har någon reell skillnad.

Kommentarer:
#1: Daniel

Skulle lyssna igenom dom en ledig kväll men efter 20 låtar gav jag upp. Jisses vem ORKAR lyssna på 180 låtar!!!! Jisses!!



Stor gallring behövs tycker jag. proffsen kan välja ut ca 20 st och sen kan folk rösta!

2009-11-13 @ 11:21:33
#2: Brita

Jag har bara orkat lyssna på två låtar själv, dels den du tipsade om, Micke, och sen var det en med ett dansband där de hade en naken fotograf. Den tyckte jag var bra. Det verkar som den här låten som vann är något slags skämtbidrag eller...? Hur kan den vinna??? Rätt märkligt egentligen att en sån här låt vinner webbjokern, när man trodde att det skulle bli något mer "Marie Lindberg"-stuk på det hela.

2009-11-14 @ 15:47:35
#3: Georgie

Om svt hade följt sina egna uppsatta regler med icke utgivna låtskrivare, inte sprida verket utanför svt.se, inte professionella skivutgivna artister respektive samarbetspartners så hade 85 av dessa 177 varit diskade. Antalet låtskrivare som aldrig någonsin gett ut något i Sverige är mycket begränsat. Några 300 kommer inte vara möjligt att hitta. OM man nu inte ska ha hundratals "red light" låtar förstås. Dessutom blir dessa låtar som tävlar per automatik diskade från framtida melodifestivalsdeltagande och det kanske de flesta inte vill att deras låt ska bli...

2009-11-14 @ 22:09:45
#4: Georgie

Och vinnaren "Come..." var en av de som inte höll sig till de ursprungliga reglerna och skulle diskats enligt svt:s egna regler (som svt valde att inte tillämpa).

2009-11-14 @ 22:13:22
#5: Micke

Okej. Vilken av reglerna var det vinnarlåten bröt mot?

2009-11-15 @ 16:54:00
#6: Hola

Hej Micke.

Webbjokern är nu "betald och kvitterad", vi får väl se vad det blir av den.

Jag gillar den inte personligen, och tycker att det fanns många som låtar som var bättre än vinnaren. nu är det som det är och det blir nog bra till slut.

Det ska bli roligt att se hur låten förändras och vilka som kommer att sjunga.



Har du ingen kommentar till Joker #2?

Själv tycker jag att det var toppen att SVT valde Salem Al Fakir.

Än lever hoppet på att Sahara Hotnights ska få plats i Melodifestivalen :-)

2009-11-17 @ 10:49:13
#7: Hola

Vad det gäller webbjokerreglerna så bröt väl inte MiSt mot dom. Dom lyckades ju få SVT att förtydliga reglerna, och kanske korrigera dom en aning ;-)

2009-11-17 @ 10:52:20
Kommentera inlägget här:
Namn: Kom ihåg mig?
Mailadress:  
Bloggadress:  
Kommentar: