Schlager-Micke

2012-05-03
00:05:51

Inför-programmen har nått ett nytt tramsrekord
SVT:s inför-panel är ju en tradition så här innan Eurovision varje år. Och de senaste åren har det varit en rakt igenom svensk panel, med undantag för Thomas Lundin från finska YLE som ju är en institutuion i programmet. Jag kan verkligen sakna åren med det nordiska rådet då en från varje nordiskt land betygsatte låtarna, i synnerhet i år då panelen är sämre än någonsin. 

Thomas Lundin är som alltid klockren i sin roll då han verkligen kan analysera låtarna, komma med bra referenser till annan musik och roliga kommentarer som krydda. Musikalartisten Lisette Pagler tycker jag också är ett hyfsat tillskott till programmet då hon har en sympatisk attityd och också har fokus på låtarna. Men de som står på andra sidan, Lena PH, Måns Zelmerlöv och Gina Dirawi tycker jag inte alls funkar. Märk väl att detta inte handlar om de som personer. Lena PH och Måns är ju fantastiska scenartister och Gina Dirawi är en naturbegåvning som fick sitt välförtjänta genombrott i Melodifestivalen i år. Men i den här rollen blir det platt fall.


Jag vet inte om SVT tänker att majoriteten av de som röstar i ESC inte bryr sig om musiken utan fokuserar på fula klänningar och pajiga huvudbonader och att man därför ska ha en panel med liknande seriositet. Det känns så när de efter vissa låtar säger saker som "ja låten är ju jättebra, men vad har hon på sig?? Nej det blir en etta..". Så pratar inte direkt de artister och proffstyckare som är smakpanel i t.ex. flipp eller flopp i P3 och det handlar ju också om något så trivialt som musik.

Det är bara att hoppas att inte jurygrupperna i Europa resonerar på samma sätt. Tänk om de säger följande om Sverige: "Ja låten är ju jättebra, bra produktion och artisten är toppen. Men vad är det för konstig snubbe som kommer in där på slutet. Fniss. Nej det blir en etta". I så fall är allt arbete med låtsnickrandet, allt produktion, all tid Loreen lagt ner på att nöta in varenda liten detalj i koreografin och att sätta varenda kamera. Allt detta är helt förgäves för att några oseriösa personer fastnar för en liten detalj i framförandet som inte ens är viktigt. Nu var detta bara ett exempel, jag tror inte att många stör sig på dansaren i Euphoria, men om en lustig huvudbonad på körtjejerna i Sloveniens bidrag renderar ettor så börjar man ju undra...Ett annat exempel är 2007 när norrmannen Per Sundnes bedömde Serbiens bidrag Molitva. Han gav den en etta och motiverade det hela med att en av musikerna i bakgrunden såg töntig ut. De musikern fanns inte ens med på scenen i Helsingfors och ni vet ju hur det gick för Molitva.

Jag föredrar att istället titta på svenskspråkiga YLE:s införprogram, De eurovisa. Produktionen är minst sagt spartansk. Ja, rent av undermålig men panelen är väldigt bra. Det programmet visar tydligt att man kan få ett underhållande och bra snack med en panel som fouserar på låtarna och har massa kunskap i kombination med underfundighet. De bjuder dessutom in en gästtyckare i form av en artist varje vecka och den artisten har tio gånger bättre koll än medlemmarna i den svenska panelen. Jag ser fram emot sista avsnittet av De Eurovisa, men knappast av SVT:s tramshörna.

Kommentar:
#1: Sejr Volmer

Förra året tyckte jag att Thomas hamnade i skugga bakom den fantastiska Sarah Dawn Finer. I år var han den klart bästa i panelen. Jag håller med dig om tramset med att haka upp sig på sådana saker som kläder och liknande (dock bör ju kanske nämnas att även Thomas baserade sitt betyg på Nederländerna nästan enbart efter hennes fjäderskrud).Och ja, nog var Per Sundnes knepig. Gav ett poäng till Bulgarien för att sångerskan såg ut som Alanis Morisette, m.m. Men jag saknar ändå den nordiska panelen, trots svågerpolitiken. Framför allt Eirikur och Jostein.

2012-05-12 @ 23:50:55
Kommentera inlägget här:
Namn: Kom ihåg mig?
Mailadress:  
Bloggadress:  
Kommentar: