Schlager-Micke

2012-05-27
14:47:27

Snopen sistaplats för Norge
Det fick bli fokus helt och hållet på sveriges historiska seger i mitt förra blogginlägg så nu passar jag på att skriva lite om programmet som helhet. För det var ju - faktiskt - 25 andra länder som tävlade i lördags också även om det kändes som att hela kvällen var Loreens. Så här blev resultatet igår

1. Sverige 372 poäng
2. Ryssland 259 poäng
3. Serbien 214 poäng
4. Azerbaijan 150 poäng
5. Albanien 146 poäng
6. Estland 120 poäng
7. Turkiet 112 poäng
8. Tyskland 110 poäng
9. Italien 101 poäng
10. Spanien 97 poäng
11. Moldavien 81 poäng
12. Rumänien 71 poäng
13. Makedonien 71 poäng
14. Litauen 70 poäng
15. Ukraina 65 poäng
16. Cypern 65 poäng
17. Grekland 64 poäng
18. Bosnien och Herzegovina 55 poäng
19. Irland 46 poäng
20. Island 46 poäng
21. Malta 41 poäng
22. Frankrike 21 poäng
23. Danmark 21 poäng
24. Ungern 24 poäng
25. Storbritannien 12 poäng
26. Norge 7 poäng

Gårdagens största skräll var utan tvekan Albanien. Man ska aldrig underskatta vad en stor sångerska kan göra men en låt som knappt är en låt. Rona Nishilu från Albanien framförde något som många säkert uppfattade som ett konstant wailande men ingen kan förneka vilken röst hon har och hennes nummer stack verkligen ut i mängden.

Norges sistaplats kändes märklig. Nummret är snyggt, låten är bra men i finalen i ESC handlar det i första hand om att inte glömmas bort och det gjorde uppenbarligen Tooji. Nu hamnar han i samma sällskap som Jahn Teigen och Tor Endersen och andra norska jumbos i historien och det känns så grymt. Och jag tyckte det var väldigt onödigt av Aftonbladet att blåsa upp en klassiskt klyschig "Norge hånar Sverige inför ESC-artikel" när han sa att han var inställd på att vinna. Är man det innebär det att man är inställd på att slå Sverige. Om det är ett hån så består världen av sju miljarder månfulla människor. När jag sett intervjuer med Tooji får man rakt motsatt intryck. Det här är en människa som minst av allt är hånfull och han tog sistaplatsen på ett väldigt bra sätt. Men det är märkligt med norrmännen. Trots att de tvättat bort sin förlorarstämpel med stora framgångar så lyckas de ändå märkligt ofta komma sist. När det går dåligt för Norge är det alltid rejält. De kommer aldrig näst sist eller tredje sist - går det dåligt kommer de kommer sist.

Stackars Norge. Ni får ta nya tag nästa år

Det var sammanlagt 10 bidrag - jag upprepar 10 bidrag! - med svensk inblandning igår och bäst, förutom Sverige själva, kom Azerbajdzjan med en fjärdeplats. Landet har onekligen en fantastisk svit i den här tävlingen. Kolla in deras placeringar sen de gjorde debut 2008: 8:a, 3:a, 5:a, 1:a, 4:a. Azerbajdjan tillhör tävlingens nya dominanter tillsammans med Ryssland, Turkiet, Grekland och Ukraina. Men faktum är att alla dessa länder har bara vunnit en gång var. Sverige har fyra segrar till..:)

Att Turkiets "skepp-ohoj"-trams skulle gå långt var väntat men jag undrar om så många andra länder hade kommit undan med den där låten. Tänk er själva att till exempel Österrike hade tävlat med samma låt.....För mig var det på gränsen till ett skämtbidrag. Typ I´m a joker fast med charm.

Italien utsågs till Sveriges huvudmotståndare inför finalen (var det därför Italien var det enda land som inte gav Sverige poäng av alla 42...?) och även om jag tycker Lámore femmina är en rätt skön låt och att Nina Zilli var grymt snygg och cool igår så har jag hela tiden tyckt att man överskattat låtens potential. En segrare var det definitivt inte för mig och ESC-historien bevisade igen att den inte är logisk. (Ja man kan komma tvåa med en skitlåt ett år och nästa år komma 9:a med en sämre. Det är inte konstigare än så. Allt handlar om att pricka rätt)

Eleganta Nina Zilli från Italien
Sveriges poäng i år var mycket intressanta. Då Europa vant sig vid att Norden strör poäng över varann så stack Sverige ut. 8 poäng till Estland, 10 till Serbien och 12 till Cypern. Europa kan inte anklaga Sverige för grannröstning i alla fall den här gången och vad jag vet har Sveriges 12:a aldrig gått till Cypern tidigare. Låten har visserligen svenska upphovsmän men jag tror att en viktigare faktor är att den uppmärksammats i Sverige och blev rikligt belönad av inför-panelen. Det gjorde att svenskarna hade bättre koll på den låten än många andra i startfältet.

Produktionen i Baku lämnar dock mycket i övrigt att önska. Programledarna var tre vandrande skämt och den politiska inblandningen i tävlingen var påtaglig. ESC ska ju vara en opolitisk tävling men när länder som Azerbadzjan deltar verkar det vara en omöjlighet. Men det minsta man kan begära av ett värdland är att alla länder behandlas lika. Armenien drog sig ut (officiellt frivilligt men det tror jag så mycket jag vill på) och armenisk musik var förbjuden att spela på Euroclub. Sånt går så rakt emot var den här tävlingen ska stå för och såna saker slipper ju EBU deala med nästa år när det kommer till ett politiskt okontroversiellt land.
I den prestigefyllda tävlingen Gissa resultatet slutade jag på en femteplats. Det är jag mycket nöjd med då mer än hundra personer deltar. Det var Albanien, Storbritannien och Norge som spökade till det hela för min del där jag hade trott på helt andra placeringar.

Kommentera inlägget här:
Namn: Kom ihåg mig?
Mailadress:  
Bloggadress:  
Kommentar: