Schlager-Micke

2012-05-19
17:10:24

Myten om den svenska favoritskapet
Många verkar vilja avfärda Sveriges vinstchanser i år med argumentet att "Sverige är ju favoriter varje år och det vet man ju hur det brukar sluta..". Låt mig en gång för alla avfärda detta med att "Sverige är favoriter varje år" för det är en ren myt.

Först måste man göra skillnad mellan att vara favorittippad och segertippad. Loreen är verkligen segertippad i år. Otroligt segertippad på ett sätt som det inte finns allt för många motsvarigheter till i ESC de senaste åren. Den tydligaste parallellen är Alexander Rybak som hade ett liknande favoritskap 2009. Annars så är det vanligaste att flera länder delar på favoritskapet och att någon av de har lite lägre odds än de andra. Förra året var den Franska operasångaren Amaru Vassili favorit enligt oddsen men han var inte i närheten av de överlägsna odds som Loreen har i år eller Rybak hade 2009. Detsamma gällde Lena 2010 som var knapp oddsfavorit före Azerbajdzjan.

Alexander Rybak är en av få som haft ett liknande favoritskap som Loreen i år

Och Sverige har definitivt inte tillhört favoriterna under de senaste åren. Att folk ändå fått den uppfattningen har väl att göra med att svensk media vissa år beskrivit läget mer positivt än det verkligen har varit. The Ark hade ju en enad journalistkår från Sverige med sig till Helsingfors men i de internationella oddsen var Sverige långt ifrån favoriter 2007. Charlotte Perelli hade Europas ESC-fans med sig 2008 men oddsmässigt låg Sverige ungeäfr i mitten inför finalen. Malena Ernman reste definitivt inte till Moskva med något favorittryck på sig utan det året var det mer en nyfikenhet från svenk media att "vi får se om det här funkar eller blir platt fall".

Anna Bergendahls missade finalplats var självklart en stor besvikelse och en negativ överraskning men det kompenserades å andra sidan av resonemanget när Eric Saade tävlade förra året. I Sverige var frågan om han ens skulle gå till final. Och när vi väl var i final var det ingen som pratade pallplats för Sverige. Tredjeplatsen var en lika positiv överraskning för Sverige som Anna Bergendahl, Perelli och The Ark hade varit negativa överraskningar.

Det fanns en period i början på 2000-talet då Sverige låg bra till i oddsen och resultaten sen speglade det ganska väl. Men faktum är att situationen i år är unik. Favoritskapet i år är något helt annat än det Friends, Afro-dite, Lena PH och Carola hade inför sina ESC. ALLA talar om Sverige i år. Loreens youtube-videor har överlägset flest visningar bland årets tävlande och låten verkar gå hem i alla åldrar och i alla Europas hörn. Samtidigt finns självklart konkurrens i årets tävling. Startfältet är i mitt tycke starkt och inte minst de ex-jugoslaviska länderna satsar i år på att skicka sina största artister, däribland Zeljko Joksimovic från Serbien.
En man som aldrig ska underskattas - Zeljko Joksimovic från Serbien

De ryska tanterna är väl den mest omtalade utmanaren till Sverige och många tittarröster kommer det garanterat att bli, men jag tror inte att juryrösterna räcker till där. För mig kommer det största hotet från Italien. De skickar en "Duffy - Amy Winehouse"-inspirerad låt med cool Nina Zilli som säkert kommer att locka både tittarröster och juryröster.

Men om det nu visar sig bli en tvekamp mellan Sverige och Italien nästa lördag så borde EBU hålla en extra tumme för en svensk seger. Ska ESC då hamna i landet med Europas mest ambitiösa uttagning och mest ESC-galna befolkning eller i landet som minst av alla bryr sig om ESC och än mindre klarar av att arrangera det. En italiensk seger vore med andra ord illa på många sätt.


Kommentera inlägget här:
Namn: Kom ihåg mig?
Mailadress:  
Bloggadress:  
Kommentar: