Schlager-Micke

2007-06-12
12:41:26

Allsång med Lotta Engberg och Lasse Holm
Jag befinner mig för närvarande på Sveriges jovialiska framsida, Göteborg. Och vad passar då bättre än att besöka allsången på Liseberg. Den hålls varje måndag på stora scenen och har mycket som allsången på Skansen inte har. Artister som sjunger till publik istället för till TV-kameror, ett betydligt mindre sönderstressad schema och inte minst, en programledare som kan sjunga! Lotta Engberg är en 10 gånger bättre allsångsledare än Anders Lundin. Roligare, spontanare och betydligt rappare i käften. En befrielse jämfört med att höra Anders Lundin rabbla upp sina skämt som man förstår att han tränat på 20 gånger innan sändning och som låter så krystade att till och med Stockholm live framstår som roligt i jämförelse....


image69
Lotta Engberg i allsångsaction på Liseberg

Som om det inte vore nog med det så har Liseberg även Curt-Eric Holmqvist som kapellmästare för husbandet. Mannen som lett ett antal festivalorkestrar i Melodifestivalen och inte minst festivalorkestern i Eurovision 1985, då det sändes från Scandinavium. Men det första jag förknippar Curt-Eric med är ändå Gomorron Sverige med Fredrik Belfrage under 80-talet. Så fort jag ser honom tänker jag nämligen på 031-170920 (det var det nummer man skulle ringa in för att vara med i programmet, Belfrage sa alltid 031 och så fick husbandet fylla i med 170920. Jag testade att ringa det nummret alldeles nyss, men det var tyvärr inget svar....)

Men det kungligaste denna varma sommarkväll var att Lasse Holm var en av gästerna. Han var egentligen stand-in för Lasse Kronér som blivit sjuk, och med all respekt för Kronér, Lasse Holm ska väl aldrig behöva vara en stand-in! Han borde ju alltid vara specialinbjuden med tanke på den otroliga radda hits han levererat genom åren. Han har gjort fler och bättre låtar än någon annan i Melodifestivalens historia. Dessutom blev han aldrig en G:son, som bara upprepar sig och ständigt levererar kopior på sig själv (det så kallade Stefan Berg-synromet) utan om man kollar på Lasse Holms reportoar så finns allt från dansband, till rock och operaschlager. Jag sa till mina systar strax innan vi gick in på Liseberg att "tänk om Lasse kör Calleloni Macaroni". Givetvis körde han den och jag blev överlycklig. Det var en av de första låtar någonsin som en då 7-årig Mikael Olofsson föll pladask för när jag hörde den på radio våren 1986. Många av mina "barn-hits" förstår jag mig inte alls på idag men det gäller inte Calleloni Macaroni. Dessutom verkade det som att Lasse Holm njöt av att framhålla hur töntig texten är i den här låten. Det lär ungefär så här:
"kom igen nu då Liseberg: Mamma Mia, Pizzeria, Calleloni Macaroni och Lasaaaaaaagne!!

image70

Innan den hade han också levererat E de det här du kallar kärlek med sin patenterade "nu-skiter-jag-nästan-på-mig-sång". Testa själv, om ni sitter på toa och har svårt att få ut allt, så kan ni försöka sjunga "E de det häääääär du kallar kärkek", så kanske det går bättre;-)

När jag satt där på Liseberg insåg jag att jag bara måste göra en lista över Lasse Holms bästa låtar. De allra flesta som han skrivit har han inte framfört själv så listan blir över alla låtar han gjort (även icke-schlagers, för det finns några sådana också..) 

10. Nu tar vi dom - Håkan Södergren & Hockeylandslaget (1989) 
En av få sportlåtar som har överlevt. Och med tanke på att Sverige faktiskt floppade i detta hemma-VM i hockey så är den bedriften ännu större (Sverige kom 4:a). De flesta låtar som görs till floppmästerskap brukar folk inte ens vilja ta i med tång efteråt, t.ex. Ciao ciao Italia. Den skrevs förresten av.....Lasse Holm. Men som sagt, det jag helst minns är den här gamla hockeydängan med Håkan Södergrens underbara falsksång:-)
 
9. Handen på hjärtat - Sofia Källgren (1990)
När vi ändå är inne på fjärdeplatser. Den här kom fyra i Melodifestivalen 1990 och är Sofias klart bästa låt någonsin. Ett mycket bra hantverk signerat Lasse Holm och Ingela Pling.

8. Bo Diddley - Arvingarna (1995)
Påminner faktiskt ganska mycket om the Arks vinnare i år, men 12 år före...Märkligt nog gick denna härliga boggie-rock inte ens vidare till de sista fem i Melodifestivalen 1995. Jag förstår ingenting.

7. Inget stoppar oss nu - Black jack (1988 och 1990)
Låten skrevs faktiskt redan till Melodifestivalen 1988 men där kom den inte med! Två år senare kom den istället med i Colin Nutleys film Black jack framfört av dansbandet med samma namn och blev då en jättehit. För mig är det här den bästa dansbadslåt som skrivits.
 
6. E de det här du kallar kärlek - Lasse Holm och Monica Törnell (1986)
Rätt låt vann i detta starka starfält av Melodifestivalen. Jag har alltid gillar den här rock-schlagern. Och jag får rysningar av välbehag när den kommer till sticket.

5. Växeln hallå - Janne Lucas (1980)
Den borde absolut ha vunnit före Tomas Ledins Just nu det här året. En klassiker, som förtjänar att vara det i många år till.

4. Högt över havet - Arja Saijonmaa (1987)
Kommentarer överflödiga. Otroligt snyggt med de moll-färgade verserna som går över i den starka durrefrängen. Kryddat förstås med Arja som gör låten än mer oförglömlig.

3. Främling - Carola Häggqvist (1983)
Inte mycket kan sägas som inte redan är sagt om den här låten. Också den börjar i moll och övergår i dur och även om jag hört den tusen och åter tusen gånger så tycker jag fortfarande att detta är en av de tre bästa låtar som Sverige skickat till ESC.

2. Calleloni Macaroni - Lasse Holm (1986)
En av få låtar som Lasse framför själv. Den var aldrig med i MF även om många tror det. Jag fullkomligt älskar hockeykören i refrängen och den härligt knäppa texten. Hur många låtar kommer ni på mer som hyllar mat?

1. Nattens drottning - Haakon Pedersen & ELisabeth Berg (1989)
Den bästa låt som någonsin deltagit i Melodifestivalen. Produktionen, den växande versen, den mäktiga operabiten i refrängen. Den har allt! Den kom bara delad 5:a i MF 1989 men troligen var den före sin tid. Tack Lasse Holm och Ingel Pling för att ni skrev den här låten!

Kommentarer:
#1: Maria

Du har bra smak ibland... alltså när dina listor ser ut som mina skulle göra ;-)
Din top 2 är identisk med hur den skulle se ut för mej faktiskt! Men jag saknar ett par låtar... Var är "Varje natt" med Lisbet Jagedal? Och "More than a game" med Peter Jöback o Towe Jaarnek? De hade nog hamnat top 10 hos mej. Och "Eloise" hade absolut slagit "Bo Diddley"...
Ha en fortsatt skön vecka här på Sveriges framsida! ;-)

2007-06-12 @ 19:52:17
#2: Micke

Tack Maria! Kul att du också gillar "Pizzapop". När jag skulle lista Lasses låtar så handlade det mer än någonsin tidigare att "döda darlings". Varje Natt är en av de låtar som hade komit med i topp 10 om jag bara hade valt att ta hans melodifestivallåtar och den var nära att komma med nu. Men som sagt konkurrensen är knivskarp. Eloise är lite för mycket förutsägbar dansbandslåt för mig och Lasses sämsta vinnare tycker jag. "More than a game" är iof en välskriven låt men lyfter inte riktigt till de höjder som "Nu tar vi dom" tycker jag.

2007-06-12 @ 21:39:40
#3: Dulle

Hej bror! vilket trevligt initiativ att göra en lasse holm-lista (fröken klysch har talat) Tycker listan var bra, men hade velat se "Handen på hjärtat" på en högre placering, som jag tycker är helt fantastisk! bo diddley-låten vet jag inte ens vilken det är... men om det är med på din topp-10 lista så är den säkert bra.. :-)

2007-06-12 @ 22:17:39
#4: Fisken

Hahahahaha! Lasse Holm for president!

2007-06-15 @ 14:33:59
#5: Brita

Hej Micke, du skriver så HIMLA bra och kul! Skrattar ihjäl mig åt din blogg!!!! Och listan är bra, trots att jag kanske saknar "miss decibel" lite, eller har Lasse H skrivit den???
Jag visste faktiskt inte att L H hade skrivit "inget stoppar oss nu" !!! Det får honom att växa ENORMT mycket i mitt anseende!
Kramus

2007-06-20 @ 20:44:34
Kommentera inlägget här:
Namn: Kom ihåg mig?
Mailadress:  
Bloggadress:  
Kommentar: