Schlager-Micke

2013-03-11
17:48:00

Lägg ner juryn! - en lika väntad som ologisk reaktion
Som väntat är kvällstidningarna fyllda med massa åsikter där folk säger att man ska lägga ner internationella juryn nu när de körde över folket i lördags. Det är inte oväntat alls. Tvärtom. När folk inte får sin vilja igenom så finns det några klassiker som alltid framförs av arga tittare och som per automatik blir förstasidesnyhet dagen efter i kvällstidningarna. 
 
1. Jag kom inte fram på telefonen - det är skandal!!
2. Låt inte folk rösta - de har ju ingen smak!
3. Lägg ner juryn, det här är ju folkets tävling!
 
Den här gången var det alternativ 3 som vann och den är definitivt ovanligare än alternativ 1 och 2. Den absolut vanligaste åsikten från folket i de här sammanhangen är nämligen att de vill avskaffa sig själva. "Folket" får alltid klä skott för all dålig smak - enligt dem som inte anser sig vara folket. Ska då SVT ta den här kritiken mot internationella juryn på allvar? Svar: nej. 
 
Min gissning är att 90% av de som nu vill slopa internationella juryn är samma personer som vill slopa folkets röst när de inte får sin vilja igenom. Man hör sällan några konstruktiva argument gällande detta utan det rådande röstningssystemet används som en spottkopp där man kan rikta all ilska för att fel låt vann. 
 
Jag har däremot full respekt för de som principiellt tycker att det är fel, eller kanske fusk, att fråga Europa innan man skickar ett bidrag till ESC. För det finns ju en charm med att inte ha en aning om vad Europa kommer att tycka när man skickar iväg en låt. Dessutom har man ju ett väldigt tydligt mandat från svenska folket om de enbart är tittarröster. Samtidigt får man väga det mot hur viktigt det är med framgång i den här tävlingen och hur Sveriges placeringar i ESC trots allt påverkar intresset för Melodifestivalen. I och med Eric Saades tredjeplats och Loreens seger så har tittarsiffrorna för MF stigit anmärkningsvärt det kommande året. Så även om svenskarna tycker att MF är viktigast så har placeringen i ESC betydelse. Och det är ju faktiskt bara några år sedan väldigt många i Sverige hade uppfattningen att vi aldrig någonsin mer kommer att nå resultat i ESC. Så behovet av förändring då var synnerligen stort. Dessutom är frågan hur man skulle kunna få en röstning med enbart tittarröster TV-mässig. Några större regionala skillnader i hur man röstar i Sverige finns knappast. 
 
Jag tycker ju att det är oerhört intressant att se vad bedömningen av en låt blir när man inte känner till artisten. Till hur stor del är våra röster påverkade av våra kunskaper om artisten, tidningarnas betyg, oddsmakarnas odds med mera? Internationella juryn ger ett litet svar på den frågan och därmed uppfyller de ett syfte. Sen ska man komma ihåg att internationella juryn i första hand ger en spegling av vad jurygrupperna i Europa kommer att tycka snarare än tittarna. De som sitter i internationella juryn i MF är personer som arbetar med musik, exempelvis musikläggare på radiostationer, tv-producenter som jobbar med musik, artister eller låtskrivare. Och eftersom jurygrupperna i ESC står för halva makten precis som i MF, så ger det ju en tydlig fingervisning om dessa jurygrupper gillar en låt. 
 
Systemet med internationell jury är kvar för att stanna i MF och om några dagar är jag övertygad om att alla har glömt bort att den här diskussionen ens har ägt rum..

Kommentarer:
#1: Hasse

Hola Micke, det är alltid lika roligt att läsa dina detaljrika analyser.

Idag har jag en fråga:
Vad grundar du ditt påståendet i att "Några större regionala skillnader i hur man röstar i Sverige finns knappast"?
Jag påstår inte att du har fel, men jag delar inte din uppfattningen. Min gissning är att det bland annat är beroende av vilken marknadsföring som genomförs regionalt, varifrån artisterna kommer och hur gamla dom är. Naturligtvis har det en stor betydelse om dom tidigare varit med i TV-program och redan skaffat sig en grupp trogna fans som röstar på dom oavsett vilket bidrag dom framför.
Hur tror du det är/var med lokala avvikelser i röstningen i Svensktoppen nästa och den numera nedlagda Dansbandskampen.
Likväl kan det bli skillnader om jurygrupper består av olika åldersgrupper?
Kanske den internationella juryn i framtiden ska bestå av samtliga deltagande länder i Europa så har vi skaffat oss ett "lokalt ESC" men har späningsmomnentet kvar i tävlingen.
Så kan vi ha olika åsikter om regler och uttagningar att samma låtskrivare/artister deltar i flera länders ESC uttagningar samma år.
Går det att jämföra låtskrivare med idrotten?
Jo naturligtvis kan en tränare för fotbolls landslaget träna flera länder som deltar i VM/EM. Däremot är det väl minst sagt märkligt om fotbollspelare representerar delar i uttagningar i flera landslag samtidigt?
Ja du hajar vad jag menar va?
Givetvis ska vi vara glada år vår Svenska musikexport, och jag håller tummarna i Moldaviens Semifinal 2 imorgon :-)

2013-03-13 @ 11:31:27
#2: Micke

Tjena Hasse!
När det gäller de regionala skillnaderna så är jag medveten om att det är lite spekulation. Jag grundar det dels på den enda gången man haft regional omröstning i MF, 1993. Då visade det sig att alla 7 distrikt röstade exakt identiskt (förutom ett distrikt som bytte plats på 4:an och 5:an). Dessutom har jag aldrig sett någon undersökning som visat på tydliga regionala skillnader. Kampanjer för en enskild artist kan definitivt påverka resultatet men då är det ju enbart för en artist i ett distrikt och det skulle inte påverka slutresultatet så mycket.

Jag tror att skillnaden i åldersgrupper är större när det gäller röstningen och skulle man dela upp det skulle det kunna bli en spännande omröstning. Frågan är bara hur man skulle göra det rent tekniskt?

Att ha internationella jurygrupper från alla deltagande länder känns lite overkill tycker jag. Dels blir det ju en vääääldigt lång omröstning och sen känns det inte helt nödvändigt då man får en tillräckligt bra hint om vad Europa tycker om de svenska låtarna med de 11 länder som röstar nu.

2013-03-13 @ 22:53:53
#3: isabella

hej!
tack för en bra blogg med mycket bra analyser. jag undrar just gällande röstningen om man på något sätt kan få fram fakta gällande vem som röstar?
ålder, kön etc.
finns det någonstans tror du? tacksam för svar!

2013-03-29 @ 01:36:01
Kommentera inlägget här:
Namn: Kom ihåg mig?
Mailadress:  
Bloggadress:  
Kommentar: