Schlager-Micke

2015-05-30
11:16:00

Det lär bli ESC i Stockholm 2016
Ja nästa år kommer Eurovision tillbaka till Sverige. Jag skulle nästan kunna säga "kommer hem till Sverige", trots att vi knappast arrangerat ESC varje år. För den moderna ESC, det ESC som innebar att programmet hamnade i stora arenor inför tiotusentals människor, det inleddes i Stockholm 2000.
 
Den moderna produktionen av ESC i form av scenbild, bildproduktion och annat inleddes också i Stockholm 2000 och det satte standarden för tävlingen de kommande åren. Det är ingen klycha att säga att när ESC gick in i 2000-talet så gick det verkligen in i ett nytt millennium. Skillnaden mellan hur ESC såg ut i Jersualem 1999 jämfört med Stockholm 2000 är större än om man jämför ESC 1999 med ESC 1979 då det gick i samma stad.
 
Anledningen till att ESC sen under 2000-tal fick ett visst format beror på Sverige. Även om tävlingen sändes i nya länder varje år så var produktionen till stor del svensk. Mellan 2000-2005 var det en svensk som stod för bildproduktionen varje år genom Marius Bratten (bildproducent 2000 och 2002) och Sven Stojanovic (bildproducent 2003, 2004 och 2005). Det enda undantaget var 2001 då danska DR höll i produktionen. Så nog finns det visst fog för att säga att ESC "kommer hem" nästa år 2016. 
 
Sven Stojanovic var i mitten av 2000-talet "Mr. Eurovision" när det kom till bildproduktion
 
Det pågår nu vilda spekulationer om var ESC kommer att hamna. Jag skulle bli mycket överraskad om det blir något annat än Stockholm. Självklart skulle jag bli överlycklig om ESC arrangeras i min hemstad Göteborg. Vilken lyx att kunna åka hem till sin egen lägenhet efter att ha varit på Euroclub till klockan fyra! Men detta stannar nog bara vid en dröm. Det har inte att göra med Göteborg som stad för den har visat sig gång på gång vara den perfekta evenemangsstaden. Göteborg har en perfekt storlek för att kunna arrangera ett riktigt stort event. Stan är tillräckligt liten för att det ska märkas i hela stan vad som pågår och göteborgarna är alltid mycket lojala och ställer upp när det sker evenemang - oavsett vad det är. Infrastrukturen lär inte heller vara ett stort problem. Scandinavium ligger mitt i stan och hotellkapaciteten är inget problem. Tillgången till hotell är betydligt större än i Malmö. 
 
Dock tror jag ändå att det är just arenan som är problemet då jag undrar om Scandinavium verkligen klarar kraven på all tung teknik som behövs för att arrangera ett ESC numera. Dessutom lär Stockholm vara rejält revanschsuget då de förlorade kampen 2013 mot Malmö. Malmös arrangemang var ypperligt, men jag har ännu svårare att tro att man skulle förlägga ESC där en gång till, tre år senare. 
 
 Nja, Scandinavium blir nog inte arena för ESC 2016, men jag skulle bli överlycklig över att ha fel
 
Om det nu blir i Stockholm så hoppas jag att det arrangeras i Globen. Mardrömmen är Friends arena. Detta meningslösa bygge som väl knappast någon gläder sig åt. Arnenan är stor och ocharmig, omgivningen ocharmig och kommunikationerna dit dåliga. Om det inte hamnar där ska jag skicka ett stort tack till AIK. ESC går under den allsvenska säsongen då AIK behöver sin Friends arena för sina hemmamatcher. Sex veckors repetitioner vore inte poppis bland fotbollssupportrarna. Detta talar även emot att det skulle hamna i nya Tele2-arena. Där spelar Djurgården och Hammarby sina matcher. Därför känns det mer logiskt med Globen och det vore ett bra val. Men det val som skulle glädja mig mest är förstås Göteborg :)
 
Under sommaren väntas beslut i frågan. Jag väntar med spänning. 
 
 
 
 

Kommentar:
#1: Schlageroskar

Du fick så rätt Micke
Esc gick helt väntat till Stockholm.
Att SVT skulle nobba sitt huvudkontor en gång till känns ungefär lika sannolikt som att blixten slår ner på samma ställe två gånger.

Alltid lika kul att se hur SVT är lika generösa varje år. ALLA kan skicka in sina ansökningar, oavsett om det handlar om att bli värdstad eller skicka in ett bidrag så har alla chansen att få vara med. Synd bara då att verkligheten är en annan då SVT redan har bestämt värdstad samt kontaktat alla skivbolag och kvar finns det en plats för Svensktoppen nästa.

Men i SVTs fall är slogan: All publicitetcär bra publicitet

2015-07-10 @ 01:09:04
Kommentera inlägget här:
Namn: Kom ihåg mig?
Mailadress:  
Bloggadress:  
Kommentar: