Schlager-Micke

2012-02-06
15:15:34

Sensationella tittarsiffror!
3 370 000 personer såg Melodifestivalens första deltävling i lördags. För er som är vana vid att MF är Sveriges största TV-program låter kanske inte detta så anmärkningsvärt men det är det. Det är en sensationellt bra siffra!

Tävlingen brukar alltid vara lite trögstartad då det tar några veckor för vanliga människor att komma in i schlagerbubblan. De flesta behöver ju sätta sig in i årets tävling innan den blir riktigt intressant, man behöver helt enkelt lite cliffhangers. 2007 hade till exempel den första deltävlingen 2,9 miljoner tittare medan finalen hade 3,9 miljoner. Årets efter hade den första deltävlingen 3,2 miljoner och finalen hade över 4 miljoner tittare.

Med tanke på att årets siffra är högre än just nämnda - ja faktiskt den högsta som uppmätts för den första delfinalen någonsin - så ska det bli riktigt intressant att se hur många som kommer att följa fortsättningen. Bara två delfinaler tidigare har haft högre tittarsiffror och det är inte vilka delfinaler som helst. Det handlar om Carolas stora comeback till tävlingen 2006 och delfinalen i Karlskrona 2008 då en annan stor vinnare kom tillbaka - Charlotte Perrelli.

Frågan är då vad som fick tittarna att vända trenden i år och titta från början? Handlar det om Thorsten Flinck? Ja till viss del gör det nog det. Att en så udda och oberäknelig fågel gör entré på schlagerscenen väcker ju självklart intresse. Hans pinsamma uppträdande i Skavlan veckan innan ökade säkert på det intresset liksom hans nyckfulla betéende under repetitionerna. För Melodifestivalen fyller ju löpsedlarna vare sig det händer något i tävlingen eller inte och nu fick ju reportrarna Thorsten serverat på ett silverfat med givna rubriker som följd.

Därför blir det extra intressant att se hur många av tittarna som stannar nästa vecka då sensationsmaterialet borde vara betydligt sämre än den här veckan. Det finns kompetenta artister som Sonja Aldén och Andreas Lundstedt. Barnfavoriter som Timotej och Ulrik Munther. Familjevänligt och trevligt men knappast något löpsedelsmaterial. Det blir väl i så fall Thomas Di Leva som får står för det när han levererar sina flummiga oneliners men ett tittarfall är kanske att vänta trots allt. 

Men Melodifestivalen kan ju bara jämföra sig med sig själv. I konkurrens med allt annat i TV-Sverige är det fortfarande en succé som saknar motstycke. Låt det fortsätta vara det!

Kommentera inlägget här:
Namn: Kom ihåg mig?
Mailadress:  
Bloggadress:  
Kommentar: