Schlager-Micke

2010-12-03
23:38:23

Italien tillbaka i Eurovision

Efter år av Italiensk frånvaro i Eurovision så har de nu skickat in en ansökan om att delta i ESC 2011. Italien är med andra ord tillbaka i tävlingen. Inget annat land har varit lika efterlängtat och inget annat land har varit lika bråkigt när det gäller ESC. Under åren de deltog hände det att de valde att avstå med argumentet att de fick för dåliga placeringar med tanke på deras bidrags kvalitet. Med andra ord - Europa förstod inte hur bra de italienska bidragen egentligen var. Och med tanke på att Italien är ett stort musikland så är deras två segrar i historien ett ganska magert facit. Men vilka segrar å andra sidan! Vinnarlåtarna Non ho leta från 1964 och Insieme från 1990 håller jag som två av de bästa låtarna som någonsin tävlat i ESC.

Italien deltog senast 1997 i Eurovision och skälen har varit många till att de vägrat vara med sedan dess. De tycker att det pratas för lite italienska i programmet (och på den punkten kan man ju knappast argumentera emot...), de vill ha fler reklampauser och de tycker allmänt att musik på andra språk än italienska är ganska ointressant. Men nu har de efter år av övertalning alltså bestämt sig för att delta igen och förmodligen kommer de att slippa den eventuella förnedringen att åka ut redan i semifinalen.

För redan på 90-talet när EBU bestämde att de största länderna alltid skulle vara direktkvalificerade för finalen så ingick Italien i den gruppen. Big-4 (som det kallas idag) var med andra ord från början Big-5 och det erbjudandet lär stå kvar.

Jag tror att de allra flesta ESC-fans jublar över Italiens återkomst till tävlingen och jag själv rankar de som ett av de bästa ESC-länderna i historien. Men jag har ingen aning om italienarna kommer att skicka uppdaterade bidrag till tävlingen som låter 2011 eller om de skickar konservativa ballader (existerar ens up-tempolåtar i Italien?) som smakar som sylt med socker, grädde och sirap. Sött med andra ord. Jag hoppas verkligen inte att Italiens comeback kommer att bli som Monacos återkomst under 2000-talet. En stolt ESC-historia men idel floppar när de återkom och få la ens märke till att de var tillbaka.

Nej, jag vill istället minnas hur Italien var när de var som bäst. Då lät de som de gjorde 1992 då Mia Martini äntrade scenen i Malmö.


Kommentera inlägget här:
Namn: Kom ihåg mig?
Mailadress:  
Bloggadress:  
Kommentar: