Schlager-Micke

2010-02-14
14:02:48

Webbjokern - ett fiasko
Den vinnande webbjokern var med och tävlade igår i delfinalen i Sandviken. Ja, det kan vara värt att påminna er om det eftersom ingen tycktes vilja veta av webbjokern när det väl blev dags. Webbjokern som hypades så stenhårt i höstas och som fick gott om trailer-tid i SVT. Hela den tävlingen var ju som upplagd för att bygga en Marie Lindberg-story (som iof inte var en riktig hjältestory men det har folk redan glömt), men ingen verkade vilja haka på. Under sändningen nämndes inte med ett ord att den här låten var vald som webbjoker, vilket vore det naturliga med tanke på hur mycket det talades om webbjokern i höstas. Kvällstidningarna gav inte webbjokern något utrymme utan det verkar mest som att den skulle tigas ihjäl. Varför? Förmodligen för att låten Come and get me now varken var särskilt nyskapande eller särskilt bra.

Jag antar att tanken med webbjokern var att demokratisera tävlingen, att det sätt som många hits lanseras på idag, nätet, skulle få sin representant i 2010-talets MF. Kanske drömde Christer Björkman om att en motsvarande Basshunter skulle dyka upp och ta Sverige med storm och skänka kvällstidningarna en story om vardagsnörden som blev hjälte över en natt. Förmodligen insåg han att det inte skulle bli så redan när folket hade sagt sitt i höstas och valde Come and get me now.

Jag tycker fortfarande att webbjokern är rätt tänk för att föra MF in i 2010-talet. Det är inte hållbart att några få musikförlag ska få sålla så fritt bland alla låtar som skickas in och att 31 av 32 bidrag ska vara förlagskopplade. Det är knappast folkets tävling då, som det utger sig för att vara. Samtidigt tycker även jag att Come and get me now var en dålig representant från den här tävlingen. Det fanns många låtar i webbjokern som var betydligt bättre och intressantare. Och om ni tyckte att låten lät menlös i går så ska ni veta att det trots allt var en klar förbättring mot hur den lät först. 

Det vore synd om SVT skrotar hela webbjoker-idéen bara för att det blev magplask den här gången, men kanske ska man ändra systemet lite till nästa år. För att gå vidare från det första och andra steget i webbjokern krävdes ett hundratal röster. Det är inte mer än en vanlig facebook-kampanj. Har man inget nätverk på facebook får man det svårt från början - oavsett hur bra låten är. Och har man tillräckligt många polare (eller i alla fall fb-polare d.v.s. "hej du känner syrrans kompis-polare") så kan låten förmodligen låta lite hur som helst och man går ändå vidare. Vem vill inte vara "lite schysst"? Så kanske bör en jury sålla ut bidragen i webbjokern till det återstår 10 låtar. Det är ju trots allt bidrag som inte tillhör något bolag eller förlag och jag antar att det är det som är poängen med webbjokern.

Kommentarer:
#1: henrik

Ja nu när det är över med detta waebbjokerfiasko.,



vem var det som betalade för deras röster som datorn utförde? något Bolag?

2010-02-14 @ 23:48:05
#2: Fisken

Känns som att det är avgjort efter ikväll. Darin lär vinna i globen, svårt att se någon hota honom, han har en bra låt och dessutom en halv miljon tonårsfreaks på sin sida...

2010-02-20 @ 20:59:49
Kommentera inlägget här:
Namn: Kom ihåg mig?
Mailadress:  
Bloggadress:  
Kommentar: