Schlager-Micke

2014-03-09
20:32:00

Tidernas rysare!
Efter sex veckors tävlande med en popsensation som kom från ingenstans, veteraner som föll pladask, hypade popkillar som fick oväntade bakslag så handlade allt till slut om två ynka poäng. Två poäng! Melodifestivalen har haft spännande omröstningar tidigare men för mig tar detta priset eftersom dramaturgin var så perfekt som den kan bli. Som många förutspått blev det en duell mellan två artister där alla de andra deltagarna tappert fick agera åskådare. Det var ballad mot pop, det var tradition mot modernitet, det var veteranen mot debutanten och det blev den gamla trotjänaren (som ironiskt nog är den yngre av de två) som slutligen fick vinna. 

Sanna Nielsens schlagerhistoria kan de flesta vid det här laget. Hon har tävlat om och om igen och alltid gått till final, men aldrig vunnit. Hon snuvades på segern 2008 av elva svenska jurygrupper (som efter att år efter år visat sig vara urusla på att plocka fram rätt vinnare skrotades några år senare) och att hon nu fick ha marginalerna på sin sida känns så vackert. Självklart är det snöpligt för Ace Wilder att förlora på målsnöret men det hade varit betydligt värre för Sanna Nielsen. Det här var ändå Ace allra första försök och det är säkerligen värre att förlora på mållinjen för femte gången än att göra det första gången (fråga Sveriges handbollslandslag...). 

 

Jag tycker att Undo var helt rätt vinnare. Det är en klassisk snygg ballad med elegant produktion som ser perfekt ut i rutan. Och numret lär se likadant ut i Köpenhamn i maj. Flera av bidragen igår hade förinspelade körer (t.ex. Ace Wilder) vilket inte är tillåtet i ESC. Om Ace hade vunnit hade de varit tvugna att göra om numret och de gånger Sverige har tvingats ändra i numret mellan MF och ESC så har det alltid blivit till det sämre. Nu vet vi vad vi får och jag är optimistisk. Den här låten behöver inte fler lyssningar än en och Sanna är ett proffs ut i fingerspetsarna. Juryrösterna igår visade ju dessutom att Europa verkar ha tagit henne till sig. Visst hon fick "bara" näst flest jurypoäng men ändå fler juryröster än vad t.ex. Eric Saade fick 2011 och han slutade ju trea i ESC. 
 
Resultatlistan i övrigt bjöd på flera överraskningar och den största var ju Anton Ewald. Ingen har pratat mer om att vinna MF än Anton Ewald. Ingen kom mer sist än Anton Ewald. Han skrapade ihop ynka 18 poäng. Det är den lägsta summan någon fått sedan systemet med proportioneliga röster infördes 2011. Till och med Björn Ranelid fick fler röster. Även om jag tycker att Natural är en okej låt så kommer man ju inte ifrån att killen inte kan sjunga. Förra året löste han det genom att inte sjunga alls, i år gick det inte att leka "kejsarens nya kläder" en gång till. 
 
 

Gårdagens största positiva överraskning var Linus Svenning och det var kul att många utländska jurygrupper tog till sig Bröder. Budskapet korsade uppenbarligen språkbarriärerna.  

Gårdagens "stolpe-in" stod Helena Paparizou för. Hon fick inte så mycket jurypoäng som jag hade väntat mig och hos folket var hon som väntat långt efter de största. Men poängen räckte ändå till en fjärdeplats. En poäng före femman Linus och två poäng före sexan Yohio. Lucky girl!

Yohio ja, åter igen fick han alldeles för många röster sett till hans kvalitet och hans 6:e plats var egentligen fyra platser för bra.

Även om finalen rent musikaliskt tillhör en av de bättre under senare år så gäller det knappast TV-programmet. Finalen höll inte finalklass. Att pressa in skitnödiga skämt i varannan mening påminner mig om de värsta åren med Anders Lundin på Skansen. Anders och Nour imponerade knappast heller med sin version av You. Den var rent ut sagt pinsam. Att tala om en kris för programmet tycker jag är lite märkligt. Röstningssiffrorna var visserligen låga i år men för bara två år sen slogs rekord i röstande. Det här går upp och ner och nästa år är det nya programledare och förhoppningsvis också nya människor som skriver deras manus. Melodifestivalen kommer att fortsätta engagera, inget snack. 

Däremot finns det rent principiella saker som borde ändras. Som det är nu tillåts åtta personer på scenen i MF och förinspelade körer. Inget av detta är tillåtet i ESC och jag förstår inte varför man inte synkar detta med ESC. Ändra omedelbart SVT! Och gällande röstningen. Inför en maxgräns för hur många gånger man får rösta från samma nummer för att komma ifrån spekulationer om robotar och köpta röster. Det är inte värdigt det här programmet. 

Nu väntar jag med spänning på att se alla röstningssiffror från samtliga delfinaler. Det är alltid lika spännande. 

Och i Köpenhamn tror jag att vi kan komma riktigt högt. 

Kommentera inlägget här:
Namn: Kom ihåg mig?
Mailadress:  
Bloggadress:  
Kommentar: