Schlager-Micke

2013-02-11
22:06:59

Tittarrekord i helgens delfinal
Ja det är ju nästan som att det börjar bli vardag med nya tittarrekord i Melodifestivalen. 3 670 000 tittare såg Sean Banan och Louise Hoffsten gå vidare från Scandinavium. Det är tittarrekord för en delfinal i Melodifestivalen! Till och med fler än de som såg Carolas storstilade comeback i tävlingen 2006 då hon stormade till final och senare vidare till ESC med sin Evighet. Man kan inte nog poängtera vilken stor bedrift det är av SVT att lyckas locka denna storpublik och till och med överträffa förra årets succéfestival i antal tittare. 

Självklart kan det faktum att Sverige står som värd för ESC påverka tittarsiffrorna i år. Samtidigt är siffrorna överraskande då de riktigt stora namnen, skandalerna och rubrikerna lyst med sin frånvaro. Om man till exempel jämför med allt som hände 2008 så ter sig årets festival väldigt händelsefattig så här långt.
 
2008 gjorde Carola ett historiskt fiasko då hon åkte ut i andra chansen och kvällstidningarna hade tidernas häxjakt. Björn Gustafsson fick ett genombrott som ansågs vara det största mediala genombrottet sen, ja, Carola 1983. En tidigare ESC-vinnare, Charlotte Perrelli gör det omöjliga, ställer upp igen trots att hon redan gått hela vägen. Christer Sjögren retar upp halva Sverige när han går till final med pekoralet I love Europe. Ja i princip varje dag under fem veckors tid var det Melodifestivalen som fyllde löpsedlarna. Det räckte ändå inte till att matcha årets tittarsiffror, vilket ger lite perspektiv. Och förmodligen är inte detta höjdpunten heller. Vi har artister som Army of lovers, Tommy Körberg, Ulrik Munther, idolvinnaren Amanda Fondell, Claes Malmberg med flera kvar att tävla. 

Hur var det då med röstningsandelen i lördags? Den var ju historiskt låg förra lördagen med 9,2 %. I lördags var den 12,5 %. Historiskt sett en ganska låg siffra men även det kan komma att stiga. 

Kommentarer:
#1: Johan

Hej!

Gillar dig blogg skarpt och brukar alltid läsa den, och har därför en fråga: Visst var det du som härom året skrev ett analytiskt inlägg där du delade upp mello-musiken efter 2002 i olika kategorier? Minns att du hade ett resonemang om hur schlagern utvecklades under 2000-talet, från Bobby Ljunggren vidare till Fredrik Kempe eller hur det nu var. Skulle så gärna vilja läsa det inlägget igen, men kommer inte på några bra sökord. När la du ut detta? Om det nu var du?

2013-02-12 @ 12:30:04
#2: Micke

Hej Johan!
Kul att du gillar bloggen! Jag hade gärna tagit åt mig äran åt den artikeln som du refererar till men det var inte jag som skrev den utan jag tror att du tänker på en text som Gustav Dahlander skrev på svt.se. Gustav är redaktör för MF:s hemsida på svt och skrev en skarp analys om den musikaliska utvecklingen i tävlingen som han delade upp i fyra faser. DU kan läsa den artikeln här:
http://www.svt.se/melodifestivalen/20120305030119/sa_tog_floorfillern_over_melodifestivalen

2013-02-12 @ 23:22:20
#3: Johan

Aha! Jag var nästan säker på att det var du, men Gustaf var mitt andra alternativ. Tack för hjälpen i alla fall!

2013-02-13 @ 08:22:22
Kommentera inlägget här:
Namn: Kom ihåg mig?
Mailadress:  
Bloggadress:  
Kommentar: