Schlager-Micke

2012-03-11
20:58:46

Den nya kungen heter Peter Boström
I skuggan av magnifika Loreen så kunde en annan peroson fira dubbelt igår kväll - låtskrivaren Peter Boström. Som upphovsman till såväl Euphoria och Amazing lyckades han med bedriften av komma både 1:a och 2:a. Detta är något extremt ovanligt i Melodifestivalhistorien och överträffas endast av Bobby Ljunggren 2008 som kom såväl 1:a, 2:a som 3:a. Lägg därtill att Peter Boström redan vunnit ett annat lands uttagning i år, Norges, så inser man att Peter har haft ett helt makalöst 2012.

På en punkt överglänser han dessutom den store Bobby. Loreens Euphoria fick 670 551 röster vilket är överlägset flest telefonröster någonsin. Dannys Amazing fick 458 388 röster vilket är tredje mest röster i historien. Bara The Arks The worrying kind klämmer sig in där emellan och Bobby Ljunggrens låtar har aldrig nått upp till de här nivåerna. Det blir väldigt intressant att se om Peter Boström kommer att fortsätta dominera i framtiden.

Nu finns det en annan person som man inte ska glömma i det här sammanhanget också, den andra låtskrivaren och han är inte helt okänd - Thomas G:son. Det här var hans tredje seger i Melodifestivalen vilket gör att han nu tillhör de riktigt stora i tävlingen. Flest segrar har Lasse Holm och Bobby Ljunggren med fem segrar vardera.

Stort grattis till Peter Boström och Thomas G:son!

Kommentarer:
#1: Kungen av G

Tycker fortfarande G:son är minst lika mycket kung. Han kom ju faktiskt trea också och har vunnit för Spanien. Genrekungen är han definitivt, ingen annan mellokompositör genom tiderna har väl levererat bidrag i så många olika genrer, om än med stöd från medkompositörer, varför inte låta honom skriva alla bidrag nästa år :)

2012-03-12 @ 17:44:58
#2: Sejr Volmer

Instämmer om G:son. Med sina två bidrag i ESC 2012 blir han den svensk med flest ESC-bidrag (7 stycken) hittills. Och endast 8 andra låtskrivare i övriga länder har haft minst lika många bidrag med.

2012-03-12 @ 19:06:56
#3: Micke

Absolut förtjänar G:son att hyllas också. Anledningen att jag lyfte upp Boström här är dels att han varit så anonym tidigare - till skillnad från G:son - samt att det är väldigt ovanligt att någon lyckas komma både 1:a och 2:a samma år. Men G:son har ju fantastiska framgångar både i MF och utomlands, inget snack om det. Men att han kom trea i år, då syftar du på tredje mest röster folket väl? Jag hittar inte hans namn bland upphovsmännen till Ulrik Munthers låt.

2012-03-12 @ 22:37:57
Kommentera inlägget här:
Namn: Kom ihåg mig?
Mailadress:  
Bloggadress:  
Kommentar: