Schlager-Micke

2011-05-18
15:12:03

Äntligen blev Sverige bäst i Norden
Det finns ju många inofficiella tävlingar i tävlingen Eurovision Song Contest och en av de är onekligen vem som är bäst i Norden. Så vad gör man om man som jag har ett alldeles för stort intresse för den här tävlingen kombinerat med alldeles för mycket tid över? Jo man gör statistik över de nordiska mästarna i ESC. Jag har valt att räkna nordiska mästare från 1986. Det är nämligen från 1986 och framåt som hela Norden är med i tävlingen eftersom Island inte deltog innan. Däremot är det ju många år då Norden inte har en komplett uppsättning i finalen men det har ju berott på prestationerna i tävlingen så alla nordiska länderna har sen 1986 i alla fall haft chansen att delta.
Sverige har deltagit i flest finaler sen 1986 och borde därför ha utmärkta förutsättningar att toppa den här tabellen men det gör vi inte. Så här ser det ut:
Norge 9 segrar
Sverige 7 segrar
Danmark 5 segrar
Island 2 segrar
Finland 2 segrar

Om jag hade räknat från första början hade tabellen sett helt annnorlunda ut eftersom Norge var ett skämt i den här tävlingen fram till 1985. Men eftersom Island aldrig deltog innan 1986, Danmark avstod från deltagande 1967-77 och Sverige vid tre tillfällen så hade den tabellen blivit allt för "haltande" (som man säger på fotbollstabell-språk) så det här känns som det mest rättvisande sättet att räkna.
Samtliga nordiska länder har vunnit ESC minst en gång under den här perioden utom Island. Det som är anmärkningsvärt med Island är att de har två nordiska segrar men ingen av de har kommit när de placerat sig som bäst. De två gånger Island kommit tvåa har de båda gångerna besegrats av en nordisk granne. Nej Islands två segrar sträcker sig långt tillbaka i tiden. Det var nu 19 år senn islänningarna var bäst i Norden så en nordisk mästartitel vore nog efterlängtat.
Jämnast var kampen om Norden 2005 då Norge och Danmark slutade på exakt samma poäng, 125. Men eftersom Norge hade fått poäng från fler länder än Danmark tog de mästartiteln det året och i finalen blev deras placeringar 9:a respektive 10:a.
Nordens mest framgångsrika år är inte lika lätt att utse. Två gånger har nordiska länder kommit 1:a och 2:a (1999 och 2009) men bara ett år under den här perioden har Norden fått in tre länder i topp-5 och det var 1995. Hur som helst så har Norden blivit en allt större maktfaktor i tävlingen och få numera betraktas som denn kanske framgångsrikaste regionen i Europa när det kommer till ESC.

Kommentarer:
#1: Enveten

Du som älskar statistisk och dyl Micke, blir inte du förbannad/misstänksam över att vi inte får veta hur jurygrupperna röstade i ESC? Efter en dryg månad förra året fick vi visserligen reda på hur alla jurygrupper röstat sammanlagt, men inte hur resp lands jurygrupp röstat och kunde därför inte ta del av hur det påverkar slutresultatet. Då hade ju Lena vunnit oavsett röstningssystem, men mycket talar väl för att det inte skulle ha blivit så i år. Är det rädslan för debatten "Fel låt vann" som skrämmer EBU från att redovisa juryns resultat tror du?

2011-05-21 @ 14:24:27
#2: Micke

Jo jag håller med om att det är väldigt konstigt att de inte offentliggjort resultaten av juryröster och tittarröster. Men om det har att göra med att juryrösterna och tittarrösterna skilde sig så mycket åt så låter det ju märkligt. Den "risken" finns ju alltid och det borde ju EBU räkna med när det har ett sånt här system

2011-05-23 @ 20:05:24

Nu finns ju resultatet för jury och telefonröster. EBU har redovisat (igår 26 maj).

2011-05-27 @ 10:13:38
Kommentera inlägget här:
Namn: Kom ihåg mig?
Mailadress:  
Bloggadress:  
Kommentar: