Schlager-Micke

2011-03-14
15:22:34

Vad hände med "Mellon"?
Nej nu syftar jag inte på Melodifestivalen som evenemang utan begreppet "Mello". SVT har ju gjort sitt bästa för att pränta in det här smeknamnet till tävlingen genom att Christer Björkman säger det i var och varannan intervju. Dessutom lanserar de "Mellotv" som ett samlingsnamn för alla intervjuer och inslag som görs med artisterna under veckorna. Därför kan jag inte låta bli att tycka att det är lite komiskt när rubrikerna om tävlingen i pressen benämns som "schlagern". Det är ju just det namnet SVT vill tvätta bort och ersätta med "Mellon".

Jag förstår absolut SVT i det här fallet. Schlagern är ju endast en liten del av det musikaliska utbudet i tävlingen (vad som nu definieras som en schlager, därom kommer de lärde att tvista in till dödsbädden) och är intimt förkippat med arvet från Lasse Holm, Kikki Danielsson, Herreys mer mera. Det symboliserar det som tävlingen var förr och med tanke på att Melodifestivalen benämndes som "Schlager-SM" i TV-tablåerna år ut och år in så har det varit minst sagt svårt att tvätta bort schlagerbegreppet.

Och helt klart har det funnits ett behov av att förenkla namnet på tävlingen. Melodifestivalen är ett ganska långt ord för att vara en benämning på något som det trots allt pratas om väldigt ofta. Och för att inte alla ska prata om "schlagern" så gör SVT vad de kan för att ändra i det svenska språkbruket. Jag vet inte om de har lyckats i de breda folklagren men i många etablerade tidningar står det fortfarande "schlagern" som en fet smäll i Christer Björkmans ansikte.

Ni som läst min blogg under de här intensiva veckorna har kanske märkt att jag konsekvent undvikit att använda just begreppet "Mello". Jag tycker på något sätt att det känns krystat att använda i syfte att tvätta bort ett annat begrepp. Jag skriver inte gärna "schlagern" heller utan föredrar att skriva MF och Melodifestivalen. Och Eurovision Song Contest blir ju enkelt nog bara Eurovision eller ESC. För det finns väl ingen vettig människa i Sverige som säger det officiella svenska namnet Eurovisionsschlagerfestivalen??

Kommentarer:
#1: Markus

Har inget med detta att göra (kvasta mig om du törs!) men nu har röstningssiffrorna från delfinalerna kommit. En skräll är att Love Generation var bara 750 röster från att vinna delfinalen.

2011-03-14 @ 20:11:09
#2: Ellen

Men du! Det var inte SVT som började använda Mello först, jag såg det på en väns hemsida långt innan SVT anammade ordet. Kanske var inte hon som var FÖRST, men hon var före SVT.se iaf.

Alltså: Mello är ett ord som hittades på av diverse privatpersoner och alltså inget direktiv uppifrån. Det är SVT som tagit till sig Mello från div bloggare.

2011-03-14 @ 21:26:46
#3: Ellen

Sen tycker jag att Mello ska böjas Mellot i bestämd form, men det kanske bara är jag?

2011-03-14 @ 21:27:42
#4: Micke

Ellen, angående direktiv uppifrån så baserar jag det på att jag hört från personer inom produktionen att de konsekvent ska använda ordet "Mello" just i syfte att tvätta bort ordet Schlager. Och med den bakgrunden tycker jag att det känns krystat att använda det.



Sen har du absolut en poäng i att det kan ha funnits andra som inte har med SVT att göra som använde ordet innan de gjorde det. Jag hörde det först från SVT för flera år sen som sagt så kan givetvis någon annan ha kommit på det först. Så det stycket bör jag nog ta och korrigera lite i formuleringarna

2011-03-14 @ 22:24:28
#5: Micke

Tack Markus! Jag ska lägga upp siffrorna och en analys om det så fort jag hinner

2011-03-14 @ 22:29:25
Kommentera inlägget här:
Namn: Kom ihåg mig?
Mailadress:  
Bloggadress:  
Kommentar: