Schlager-Micke

2011-03-16
00:19:13

Startnummer 8 för Eric Saade
Startnummrena i Eurovision Song Contest i Düsseldorf lottades igår och Sverige fick startnummer 8 i semi 2. Samma nummer som ABBA hade när de vann 1974 och som Carola hade när hon vann 1991. Detta var Christer Björkman snabb med att kommentera efter lottningen. Så här blev lottningen som helhet:


Startordningen semifinal 1


1. Polen
2. Norge
3. Albanien                                          
4. Armenien
5. Turkiet
6. Serbien
7. Ryssland
8. Schweiz
9. Georgien
10. Finland
11. Malta
12. San Marino
13. Kroatien
14. Island
15. Ungern
16. Portugal
17. Litauen                                          
18. Azerbaijdjan
19. Grekland


Startordning semifinal 2


1. Bosnien & Hercegovina
2. Österrike
3. Nederländerna
4. Belgien
5. Slovakien
6. Ukraina
7. Moldavien
8. Sverige
9. Cypern
10. Bulgarien
11. Makedonien
12. Israel
13. Slovenien
14. Rumänien
15. Estland
16. Vitryssland
17. Lettland
18. Danmark
19. Irland

Startordning final

(Övriga startnummer lottas efter att respektiva semifinal är avgjord) 

11. Frankrike
12. Italien
14. Storbritannien
16. Tyskland
22. Spanien

Kommentar:
När det gäller startnummrena i ESC så kan man knappast säga att ett visst nummer är så mycket bättre än något annat. Generellt har det alltid varit en fördel att ligga i den senare halvan av startfältet jämfört med att gå ut tidigt. De senaste 15 åren är det ytterst få vinnare som haft ett tidigt startnummer. Oftast ligger vinnaren i mitten eller i slutet av startfältet. Men i en semifinal gäller det ju inte i första hand att vinna utan att gå till final och det gör trots allt 10 av 19 låtar. Jag tror därför inte att själva startnummer 8 betyder varken till eller från för Eric Saades chanser att gå vidare. Däremot spelar det roll vilka länder man har att fajtas mot och där har Sverige i mitt tycke fått jackpot i år.

Det finns vissa länder som alltid (av olika skäl) går vidare till final. Det handlar främst om Turkiet, Ryssland, Grekland och Armenien. Samtliga dessa länder har hamnat i den första semifinalen och det innebär att Sverige slipper möta de.

Nu har jag inte lyssnat in mig på alla låtarna i år än så där kan jag inte göra någon närmare analys av moståndet. Men man kan lugnt konstatera att många av de länder Sverige kommer att möta har ett uselt facit i att gå vidare från semifinalen i Eurovision.

2004 infördes systemet med en semifinal och 2008 utökades den till två semifinaler. Under de här åren har Sverige misslyckats att gå vidare från semin en gång. Och det är ett mycket bra facit jämfört med Sveriges motståndare i semifinal två. Se här: 

Österrike och Slovakien har hittills aldrig avancerat från en semifinal. Nederländerna har inte gjort det sedan 2004 och Belgien har lyckats med det en enda gång på sex försök. Detsamma gäller Bulgarien, Slovenien och Estland, de har bara gått vidare från semifinalen en enda gång. De mest meriterade länderna som Sverige ställs mot är Ukraina och Bosnien-Hercegovina som aldrig misslyckats med att gå till final.

Vad har då det här för betydelse, det är ju nya låtar man tävlar med varje år? kanske någon invänder. Visst är det så men helt oviktig är inte sådan här statistik. Alla länder har absolut chansen att vinna. Alla länder kan få poäng från alla, men vissa länder har en tendens att oftare få poäng - i synnerhet från vissa länder. Förra året tvingades Anna Bergendahl möta såväl Ukraina, Turkiet och Armenien. Dessutom visade det sig att de fyra bästa låtarna från Sveriges semifinal placerade sig högre än den bästa från den första semifinalen. Den här gången ser det ut som att Sverige hade större tur i lottningen.


Kommentera inlägget här:
Namn: Kom ihåg mig?
Mailadress:  
Bloggadress:  
Kommentar: