Schlager-Micke

2010-05-31
21:14:06

Sverige röstade bort sig själv i semifinalen
Sverige slutade på elfte plats i sin semifinal. Anna var med andra ord så nära man kan komma en final. Ynka fem poäng skilde till Cypern och Irland som delade 9:e platsen och då kan det tilläggas att Sverige gav Cypern 6 poäng i semifinalen. Sverige röstade med andra ord bort sig själv från finalen utan att veta om det.

Självklart kan man säga att Sverige hade maximal otur den här gången då den första semifinalen var betydligt sämre. Det visar om inte annat resultaten i finalen. De fyra bäst placerade från semifinal två placerade sig högre än vinnaren i semifinal ett - Belgien. Men samtidigt hade Sverige marginalerna med sig för två år sen då Charlotte Perrelli klarade sig vidare tack vare att juryn valde ut henne som favorit och gav ett wild card till finalen. Och om nu Anna hade trasslat sig vidare till final och sen slutat på 20:e plats (vilket är ganska troligt) så tror jag inte vi svenskar hade varit så mycket gladare för det.

Att förresten just Belgien hade vunnit den första semifinalen var ett rykte som spred sig i Oslo men jag har varit med om att sådana rykten inte har stämt tidigare så jag visste inte riktigt vad jag skulle tro. Men Belgiens var värda all tänkbar framgång i år. Det är ett land svältfödd på framgång i den här tävlingen och ett land som aldrig fått något gratis från sina grannländer. Faktum är att Belgien i sig är så splittrat i den flamländska och vallonska delen att jag undrar om de ens skulle rösta på sig själv om de fick.

De förändringar som EBU gjorde efter Eurovision 2007 har varit de bästa beslut de kunde ta. Att dela upp tävlingen i två semifinaler samt att ändra poängsystemet till folk/jury. Omröstningen är betydligt mer varierande och oförutsägbar nu än tidigare. Det vittnar om inte annat Sveriges poäng i finalen som såg ut så här:

De svenska poängen i finalen:
Tyskland - 12 poäng
Rumänien - 10 poäng
Danmark - 8 poäng
Serbien - 7 poäng
Georgien - 6 poäng
Turkiet - 5 poäng
Norge - 4 poäng
Cypern - 3 poäng
Belgien - 2 poäng
Armenien - 1 poäng

Att Sverige ger 12 poäng till Tyskland hör - trots den geografiska närheten - inte till vanligheterna. Under de senaste 30 åren har Sveriges 12:a nästan alltid gått till ett nordiskt land eller något av de engelsktalande, alltså Storbritannien, Irland eller Malta. Inte ens 1982 när Tyskland vann i utklassningsstil gav Sverige tyskarna sin tolva. Utan den senaste 12:an från Sverige till Tyskland var året innan - 1981.

Så årets poäng är mycket ovanliga från Sverige. Även av det skälet att Norden "bara" fick 4 och 8 poäng från Sverige. Island fick inte en enda. Men detta följer mönstret från många andra länder sen de införde systemet med jury/folk-röster istället för bara folkröster. Tolvorna går mer sällan till ett grannland eller till ett land som har stor befolkning i ett annat land. Tyskland ger ju normalt sett alltid sin tolva till Turkiet på grund av den stora turkiska minoriteten i landet, men inte i år. Det bevisar att det här systemet har effekt och att det var det bästa beslut EBU kunde ha fattat när det här infördes.

Om nu den svenska Melodifestivalen kan göra lika vettiga förändringar som EBU gjort för Eurovision återstår att se.

Kommentarer:

Om vi leker med tanken att Sverige gett noll poäng (istället för sex poäng) till Cypern. Och att Cypern hade gett noll poäng (istället för en poäng) till Sverige. Då hade Irland hamnat på nionde plats (utan lottning). Och Sverige/Cypern hade hamnat på samma poäng och delat tiondeplatsen. Vilket innebär att lottning hade avgjort finalplatsen!

2010-06-01 @ 11:58:00
#2: Micke

Ett intressant scenario onekligen. Den lottningen hade förmodligen inte skett offentligt utan jag kan tänka mig att den som lottats som vinnare lästes upp på samma sätt som alla de nio andra.



Jag tänkte på en annan sak angående semifinalerna. Island och Danmark var de två nordiska länderna som gick vidare. Båda lästes upp sist av de tio. Är uppläsnignen verkligen i en "random order"...?

2010-06-01 @ 13:38:37

Jag tänkte på samma sak, att uppläsningen kanske inte är i random order. Men å andra sidan lästes Island upp sist även förra året, då finalen gick i Moskva.

2010-06-01 @ 15:52:33
#4: Micke A

Hade Sverige och Cypern inte gett varandra några poäng alls hade sista finalplatsen gått till Sverige eftersom vi isf skulle ha fått poäng av fler länder (vilket avgör ordningen om flera bidrag hamnar på samma poäng).

2010-06-01 @ 16:37:48

Micke A: Ja, så är det ju i finalen. Så rent logiskt borde det vara så. Men så här sa Svante S under presskonferensen dagen efter semi2: "...and there was a draw for the 9th and 10th place. This means that both of these participants had the same amount of points and thus their final positions were drawn. It did not, however, had any influence on the results as both qualified in any case."

2010-06-01 @ 17:45:29
#6: Micke

appropå att läsas upp sist så lästes Norge upp sist i sin semifinal 2008 så om det är "random order" så har nordiska länder en osannolik tur/otur att läsas upp sist varje gång..

2010-06-02 @ 11:38:31
#7: Micke A

Jag skulle tro att producenten eller någon annan i produktionstoppen bestämmer ordningen av dramaturgiska skäl. Förresten, hade bara finalländerna fått rösta hade Tyskland segrat med endast tre poäng framför Rumänien - lite skillnad från den egentligen märkligt stora marginalen som det nu blev.

2010-06-02 @ 15:52:53
Kommentera inlägget här:
Namn: Kom ihåg mig?
Mailadress:  
Bloggadress:  
Kommentar: