Schlager-Micke

2010-05-21
22:20:02

Betyg på årets låtar
Efter att ha sett inför-program, tittat på videor på SVT Play och nu slutlligen idag inhandlat årets ESC-CD så är det sent omsider dags för mig att betygsätta låtarna (eller "sent om cider" som jag en gång skrev i ett massmail, jag fick för mig att det verkligen stavades så. Jag måste nog sluta med den där drycken snart innan jag blir helt galen..).

Jag kommer inte kunna göra en lika ambitiös bedömning som min bloggkollega Brita utan det får bli mer klumpartade betyg. Precis som Brita så har jag svårt att hitta någon låt som ska tilldelas det högsta betyget, fem. Detta innebär inte per automatik att det är ett skitår i år. Jag skulle nog tippa att mitt genomsnittsbetyg ligger högre än på många av de senaste årens ESC, men ESC handlar är inte som ett fotbollslag. Det handlar inte om att ha en hög lägstanivå utan en hög högstanivå. Det är låtarna på högstanivån som man minns efteråt, de övriga behöver man ju inte köra aerobics-pass på dansgolvet till eller ens lyssna på vid ett två timmar långt tågbyte.

Jag tycker kort och gott att det fins många kompetenta bra låtar i år men ingen femma. Så här blir betygen:

Betyg 4 av 5
Armenien - Apricot stone
Danmark - In a moment like this
Azerbaijan - Drip drop
Israel - Milim
Serbien - Ovo je balkan
Turkiet - We could be the same
Spanien - Allez Ola Ole
Spanien - Algo Pequeñito
Norge - My heart is yours
Tyskland - Sattelite

Kommentar:
Danmark är den låt som musikaliskt kommer närmast en femma. Ett mycket snyggt hitsnickeri och årets bästa refräng utan tvekan. Men ett bidrag är inte bara ljud utan även bild och artisterna gör helt enkelt ett för uselt jobb på scen för att få full pott. Och om ni tycker att jag är hård så fruktar jag att Europas dom kommer att bli bra mycket hårdare.

Turkiet har för mig seglat upp som årets starkaste låt. Jag älskar energin i låten, mellanspelet och dessutom är det en bra refräng. Bra jobbat turkar! Spanien fick mycket pisk i inför-panelen men det verkade handla mer om att cirkusclowner är obehagliga än att låten är det. Jag är mycket svag för låtar i valstakt och Algo Pequeñito förtjänar respekt.

Norge går enligt konstens alla regler och gör det skickligt. Jag struntar i att det är ett You raise me up-plagiat. Det finns ju sämre låtar man kan plagiera. Serbien har starkaste refrängen i semifinal ett och vi lär få se en glad pottfrisyr även i finalen.

Finns årets vinnare i det här gänget? Ja, troligen.


Tyska Lena Meyer-Landrut


Betyg 3 av 5
Moldavien - Run away
Slovakien - Horehronie
Finland - Työlki ellää
Lettland - What for
Belgien - Me and my guitar
Albanien - It´s all about you
Grekland - Opa
Vitryssland - Butterflies
Schweiz - Il pleut de l'or
Holland - Ik ben verliefd (Sha-la-lie)
Kroatien - Lako je sve
Sverige - This is my life
Irland - It´s for you

Kommentar:
Det är trångt på mitten som det brukar heta i politiken. I det här fallet stämmer det bra överens med låtarna i ESC också. Lettlands What for är musikaliskt en av årets starkaste låtar men anledningen att den inte får mer än tre i betyg handlar inte om den misslyckade skolengelskan i texten utan det faktum att jag sett hur liveframträdandet av den här låten såg ut. Antingen kan sångerskan Aisha inte sjunga eller så har hon bara otur när hon sjunger.

Kroatien hyllades av inför-panelen och ligger mycket bra till i oddsen. Feminem föll mig i smaken redan 2005 och de kan säkert ge låten en stark känsla men min känsla är att det här blir pretentiöst till överdrivt.

Schweiz (mannen med de "något stora öronen") preseterar synthdisco i moll på ett alldeles utmärkt sätt. Men jag har svårt att se att låten blir visuell. Vissa låtar gör sig bäst i att bara lyssna på.

Irland har otur och låter exakt som Norge i år. Skillnaden är väl att Niamh Kavanaghs kontors-kvinna-look knappast kommer locka lika många röster som en norsk charmör. Men låten har en fördel, den är bäst första gången man hör den. Allt låter bekant så man slipper få huvudvärk.

Hur mycket smör som kommer att smälta under Vitrysslands tre minuter på scenen återstår att se. Men ska det vara smörigt så ska det vara rejält. 500 gram smör i stekpannan och fullt fräs. Kör hårt vitryssar!


Schweiz Michael von der Heide

Betyg 2 av 5
Malta - My dream
Portugal - Há dias assim
Georgien - Shine
Rumänien - Playing with fire
Bulgarien - Angel si ti
Cypern - Life looks better in spring
Island - Je ne sais quoi

Kommentar:
Ni kanske tycker att jag är lite för hård mot Island i år men faktum är att Je ne sais quoi känns så oerhört mycket som ett reservspår som inte dög till tidigare skivsläpp och uttagningar. Även om jag är svag för Eurodisco så måste man kunna variera sig något även där (okej, inte du E-type, men alla ni andra!)

Bulgarien har en skön energi i grunden och börjar väldigt lovande och även om jag gillar ooande i refränger så känns det här lite för tomt. Rumänien kommer säkert att blåsa sig vidare till final men texten i låten är ultra-klyschig och jag känner mig mest stressad när jag lyssnar på Playing with fire.

Betyg 1 av 5
Litauen - Eastern european funk
Ryssland - Lost and forgotten
Bosnien - Thunder and lightning
Polen - Legenda
Makedonien - Jas Ja Imam Silata
Storbritannien - That sounds good to me
Estland - Siren

Kommentar:
Ryssland skickar i mitt tycke skräp varje år men skillanden i år är att folket i Europa kanske håller med den här gången. Rysk humor är säkert jätterolig - för ryssar. Men jag inte fattar mycket av det. Vad Storbritanniens karaokesångare håller på med vet jag inte riktigt. Men sjunga gör han knappast. Årets säkraste sistaplats i finalen. Estland skickar ett av de läskigaste bidragen genom tiderna. Men något konstnärligt finns det trots allt i låten, även om man knappast njuter när man hör Siren.

Betyg 0 av 5
Ukraina - Sweet people
Slovenien - Narodno zabavni rock

Kommentar:
Ukraina får, precis som Ryssland, alldeles för bra placeringar år efter år men det förutsätter att de skickar en låt. Det gör de inte i år utan det är tre minuters okontrollerat wailande. Vidrigt! Att Sloveinen gör bort sig i år skär i mitt hjärta eftersom det är ett av mina absoluta favoritländer i ESC. Kom tillbaka nästa år med ESC-disco. Den genren bemästrar ni bäst i Europa!

Kommentarer:
#1: Brita

Bra kommentarer Micke!



Apropå rykten om att Norges låt skulle vara ett plagiat på "You raise me up" så fattar jag ingenting av det. Det enda de låtarna har gemensamt är väl att de är ballader och kommer från Norge? Alltså, jag förstår att folk tycker att de är i samma stil, men musikaliskt (alltså melodi- och harmoni) så finns det ju inget som på nåt sätt stämmer överens...



Och angående öron (Schweiz) - har du kollat in öronen på Israels sångare? Värsta Spock!

2010-05-21 @ 23:24:15
#2: Brita

Förresten, glömde ju kommentera det faktum att du ger Holland 3 poäng! Väldigt intressant Micke. Men den där låten är ju lite som... Symfonin med Loa Falkman? Eller "We are all the winners"? Dåligt bra, liksom?

2010-05-21 @ 23:30:42

Kul att läsa. Men Nederländerna 3 av 5??? Kom igen! :-)

2010-05-23 @ 20:28:25
#4: Micke

Som låt så är Hollands extremt simpel och ur en intellektuell synvinkel så är det givetvis en nolla. Men musik är ju ocså känsla och av någon anledning så är Hollands en av de jag lyssnar mest på. Det finns uppenbarligen något som är rätt i låten, men den är givetvis chanslös i ESC.



Brita, jag kan hålla med om att när det gäller själva melodin till Norges låt så har jag hört bra många exempel som är mer lika. Men den har samma musikaliska förpackning och melodin i refrängen går upp och ner på exakt samma ställen. Men samtidigt kan jag inte säga att likheterna stör mig så mycket. Det är därför den är värd en fyra.

2010-05-23 @ 23:17:54
#5: Andreas

Trea till Finland????

Trodde du hade fått nog efter ESC i Helsingfors.

2010-05-26 @ 11:19:54
#6: Micke

Jag tycker faktiskt finsk folkmusik är helt okej och i år var deras låt medryckande. Men det är ju minst sagt en smal genre så det var inte allt för överraskande att den inte gick vidare.

2010-05-26 @ 14:47:48
Kommentera inlägget här:
Namn: Kom ihåg mig?
Mailadress:  
Bloggadress:  
Kommentar: