Schlager-Micke

2010-01-17
21:49:18

Internationella juryn får större inflytande i MF
SVT gör förändringar i upplägget av årets Melodifestival. Vilken överraskning!! Nej, knappast. Det har varit en tradition i den här tävlingen under de senaste åren att det alltid tillkommer minst en nyhet. Vissa av de blir succéer som lever vidare och utvecklas (dueller och jokrar), andra försvinner lika fort som de kom (ex. den hemliga delfinalsjuryn). I år är det följande två förändringar som gäller för årets festival:

1. Finalens elva jurygrupper har delats upp så att fem av dem är svenska och sex är europeiska. 

2. I deltävlingarna går det bidrag som får flest röster i första röstningsomgången direkt till finalen i Stockholm, utan att behöva vara med i den andra röstningsomgången. 

Förändringen att en internationell jury får mer makt kan tyckas märklig med tanke på att internationella juryn inte blev särskilt uppskattad av folket i fjol, men jag tycker att den här förändringen är positiv. Med tanke på att hela folket har hört låtarna flera gånger i finalen så är de lika mycket experter som de som sitter i de elva jurygrupperna. Jag har därför svårt att förstå varför just de få personer (uppskattningsvis 60-70 stycken) som sitter i jurygrupperna ska sitta på hälften av alla röster. Om det ska finnas ett jurysystem kombinerat med folkets röster så ska det finnas en särskilt anledning till att juryn finns. Att det är personer från andra länder, med annan musikalisk referensram är en sådan anledning till att ha ett jurysystem och för mig får gärna samtliga 11 jurygrupper vara utländska.

När det gäller ändringen i röstningen i delfinalerna så är det ur rent sportslig synpunkt en bra förändring. Den som får flest röster får sin finalplats utan att behöva ställas i en duell där alla möjliga omständigheter kan avgöra ödet. Dessutom ger det en anledning för de som gillar en låt att rösta direkt och inte vänta ut omgång 1, omgång 2 och duellen.

Däremot är jag lite förvånad över den här förändringen av en annan anledning. Normalt sett brukar det vara väldigt hemligt hur rösterna har fallit i delfinalerna eftersom det ger en så tydlig hint om vilka som har chans att vinna i finalen. Vadslagningen är en stor business i MF-sammanhang med mycket pengar i omlopp men i år lär satsningarna vara fördelade på betydligt färre låtar än vanligt eftersom man nu kommer veta vilka fyra låtar som vann sina delfinaler. Att en låt som inte fick flest röster i sin delfinal skulle gå och vinna finalen får bedömas som mindre troligt. Visserligen var Caroline af Ugglas nära att vinna hela finalen förra året, trots att hon gick via andra chansen, men det var ett undantag. Än så länge har ingen låt som inte vunnit sin delfinal stått som slutsegrare i Globen. I praktiken innebär detta att alla vet vilka fyra låtar som har chans att vinna och att de övriga sex låtarna i praktiken är chanslösa. Nu vet jag inte om det här systemet innebär att duellerna helt plockas bort från delfinalerna. Jag hoppas det eftersom jag inte tyckte att de tillförde någonting alls förra året.

Kommentarer:
#1: ANders

Jo, duellerna är helt borta och kommer bara finnas i Andra Chansen.Vad gäller af Ugglas så vann hon ju mycket riktigt omgång 1 i Göteborg, så med årets regler hade hon varit en av "de fyra".

2010-01-18 @ 12:09:39
#2: Oskar

ANders: Rätt och fel...Duellerna är borta i delfinalerna.

Kollade rösterna i delfinalen där Ugglas tävlade och då låg hon 3:a efter första omgången...

Men ja förstår hur ni tänker, nu vet man ju vilka som är folkets favoriter, Kommer ni föreesten ihåg metoden de använde i första delfinalen 2006 i Leksand? Då de bekräftade vem som kommit 8:a och 7:a först, sedan fick man veta vilka 5 som gått vidare, det stod mellan "Kuddkrig" och "Jag ljuger så bra" vilken duell:P De tog bort det sedan

2010-01-18 @ 16:53:38
#3: Johan

Instämmer i att det minimerar spänningen i finalen. Och det är ju trots allt bara två gånger (af Ugglas och Shirley, rätta mig gärna om jag har fel) som en AC-låt kommit topp 2. Alcazar har väl blivit trea två gånger. Lite synd för spänningens skull, men rättvis i delfinalerna då den mest direkta låten går till final varje vecka.

2010-01-18 @ 18:05:11
#4: Sofi Nilsson

Har nån testat det här: www.tunerights.com/webbjokern man kan tydligen få lite av låtens intäkter. Nån som köpt? Verkar ju roligt. Alla som får del av "Come and get me now" kommer ju rösta massor på Melodifestivalen. Skitsmart.

2010-02-02 @ 15:12:05
Kommentera inlägget här:
Namn: Kom ihåg mig?
Mailadress:  
Bloggadress:  
Kommentar: