Schlager-Micke

2009-03-17
18:56:50

Skrota duellerna nästa år SVT
Så här med några dagars distans till årets MF-cirkus är det dags för mig att titta lite i backspegeln över de senaste 6 veckorna. Hur var egentligen MF 2009? Här kommer min summering

Duellerna
SVT:s försök att "dokusåpafiera" Melodifestivalen än mer med alla dessa dueller tycker jag blev ett smärre fiasko. Tanken var väl att öka spänningsmomentet ytterligare i delfinalerna men problemet var att det blev så många röstningsomgångar att det mest skapade problem. Om man verkligen gillar en låt men inte vill slänga allt för många slantar på att ringa som en tok, i vilken röstningsomgång är det smartast att ringa? Den första när alla 8 låtarna är kvar? Den andra när 5 låtar ska bli 4 eller den tredje omgången när låten ställs mot en annan i en duell?

Många röstar säkert i alla tre omgångarna men man fick en känsla av att folk började tröttna på alla röstningsomgångar redan i slutet av delfinalerna. Delfinal 3 och 4 hade de lägsta röstsiffrorna trots att både 1:an och 3:an fanns med i de startfälten och då den sista delfinalen ansågs vara den kanske bästa och jämnaste av olika tyckare. Det är spänning så det räcker med att ha två röstomgångar som det varit de senaste åren och dessutom känns det då mindre slumpartat vilka som går vidare. Ändra tillbaka till gamla systemet SVT!

Däremot bör SVT behålla duellerna i Andra chansen för där är det annorlunda. Där vet man i en vecka vilka som ska mötas i duellerna vilket gör att en spänning och rivalitet (och i bästa fall lite pajkastning i all vänskaplighet i kvällspressen) kan byggas upp. Dessutom är det enklare och mer logiskt uppbyggt.

Internationella juryn
Att den internationella juryn fick nominera ett elfte bidrag till finalen känns helt onödigt. Varför skulle folk rösta på en låt de själva inte valt till finalen? Däremot tycker jag inte att internationella juryn ska slopas helt för tanken är bra att vidga vyerna och få in eurovision-tänket från början. Så de får gärna vara med som en tolfte jurygrupp även nästa år men då bör det vara 10 bidrag igen och inte 11.

Petra Mede
Att leda Melodifestivalen själv är sannnerligen inte lätt men Petra får väl godkänt av mig. Hennes humor tycker jag inte gick över gränsen utan hon höll sig på en bra nivå hela tiden. Därmeot tycker jag fortfarande att det är bäst med två programledare. Om Petra får förnyat förtroende nästa år så bör hon ha en sidekick av något slag. Alla små skämt som trycks in mellan varje bidrag (det kan man också skära ner på - man måste inte vara lustig HELA tiden) blir lättare roliga om en sidekick kan ge en snabb replik. Även ett misslyckat skämt kan på så sätt bli roligt om sidekicken påpekar "ja det där skämtet gick ju verkligen hem Petra....." Bara för att ta ett exempel.

Pausinslagen
Henrik Dorsin ska vara glad över att massa humorbefriade ryssar nu rasar över hans tingeling-sketch i finalen för det var väl det enda som kunde rädda den humorföljetången. Nu målas tingeling upp som en uppfriskande uppkäftig låt mot ryssarna vilket ger den en kultstatus som den egentligen inte förtjänar. Men jag ska absolut inte klaga för jag har sagt det tidigare: Jag älskar dåliga mellanakter för det ger fokus på tävlingen och inget annat. Så SVT får gärna be Peter Magnusson, Stefan & Krister eller någon annan så kallad "komiker" att hålla i mellanakten nästa år så kommer fokus att hamna på rätt saker.

De små sketcher som dök upp här och var, var betydligt roligare än tingeling. Roligast var införandet av dueller i riksdagshuset, "är jag i plenisalen eller är jag i plenisalen..."

Bidragen
Christer Björkman har medvetet arbetat för att få in många genrer i melodifestivalen så att tävlingen mer och mer blir ett SM i musik och jag tycker att den strävan har gett resultat. Länge var andra genrer än schlagerpopen mest med som alibi men tiden med the Elephantz, Adis black widov och andra inkvoterade nummer i "rätt genre" är förbi. Nu lyckades såväl en rocklåt, en operadiscolåt, och en soullåt nå finalen samt att Rigo & Co med sitt latinonummer nådde andra chansen. Det tyder på en kvalitetshöjning på bredden och jag tycker att finalen höll hög klass. Jag kan dock fortfarande tycka att de riktiga topparna som funnits 2006-2008 i form av Jag ljuger så bra, Temple of love, Cara Mia, The worrying kind och Just a minute saknades i år.

Bildproduktionen
SVT har i många år haft en övertro på alla rörliga kameror att det per definition innebär en modern produktion. Modern kanske vissa vill kalla den och i t.ex. stora ballader kan det göra en stor effekt med kameror som glider in och runt den som sjunger. Men i nummer som har en avancerad koregrafi som bygger på symmetri så kan den här bildproduktionen fullständigt misshandla nummret. De två tydligaste fallen i finalen tycker jag var Alcazar och EMD som båda var närmast fulländade scennummer vilket tittarna knappast kunde uppfatta eftersom kamerorna snurrade runt grupperna hela tiden. Därmed missade tittarna mycket av den synkade dansen som skulle ha förstärkt bidragen ytterligare. Men eftersom SVT är övertygade om att de har världens bästa bildproducenter och kameramän så lär den här snurr- och glidproduktionen fortsätta tills Sven Stojanovic flyttar in på äldreboende.

"Vykorten"
Så brukar traditionellt introduktionen till bidragen kallas och i år var det i form av en kronologisk berättelse om artisten/artisterna. Det var precis lagom roligt, intressant och lagom långt. En av de bästa introduktionerna på länge och skönt att man fick bli befriad från ständiga skämt i den här delen i alla fall. Tack SVT!

Kommentarer:
#1: Oskar

Bra skrivet Micke, maila ditt förslag ang Gamla röstningsystemet & internationella juryn till Svt.



Kul att du omnämnder the Elefants, jag skrattade gott med mina vänner när dom för en sekund var med i finalen i lördags:)

OH YEAH ...Helt djävla sjukt, men grodan i Leopardkostymen är helskön och drar upp betyget rejält:) som min kompis då sa när han hörde den

2009-03-18 @ 21:43:36
#2: Hasse

Snygg totalanalys Micke. Jag håller med dej på vissa punkter, men har ibland rakt motsatt åsikt.



Duellerna: Kan man både ha och mista. Naturligtvis bygger dom på att så många som möjligt skall skänka pengar till telefonoperatörer, SVT och välgörenhet. Ger det mer pengar till det sistnämnda så kan dom gott vara kvar.



Internationella juryn: Skrota den, visserligen skulle Molly blivit utan poäng i år och sällat sig till en skara 0:or i Melodifestivalsammanhang.



Petra Mede: Bättre än förväntat, men behöver bytas ut till nästa år. Varför vågade Edward och Petra inte driva med Muhammed?



Pausinslagen: Sisådär....ett mellanår.



Bidragen: Sisådär....ett mellanår, men inga riktigt dåliga bidrag, till och med att Next3 var OK i sin klass. Hip-hopp eller vad det nu var?



Bildproduktionen: Enig att SVT förstör mycket med dagens teknik. Särskilt Alcazars nummer!!!

Duktiga kameramän gör som producenten bestämmer, dags att byta ut bland annat Sven!



Vykorten: Toppen lagom underfundiga.



Till nästa år hoppas jag att SVT skrotar även den Svenska juryn, och istället delar upp Sverige i 10-12 regioner som lämnar sina telefonröster distriksvis (för att spänningen skall vara kvar). Skulle vara trevligt att se hur stor skillnaden på hur det röstas i olika landsdelar. Är Norrland hårdrocksfans, Skåne balladfreaks, Stockholmare Discoälskare o.s.v.

2009-03-19 @ 07:52:29
#3: Micke A

De testade ju modellen att dela upp landet i telefondistrikt 1993, men det visade sig bli samma resultat över hela linjen med en enda avvikelse (tror det var Norrköping som bytte plats på sin 1- och 2-poängare eller något sånt). Dock är det intressant att dra sig till minnes Aftonbladets undersökning omfattande läsarundersökningar uppdelade efter regioner som de gjorde förra året.

De visade på betydande regionala smakskillnader bland folk. BWO hade sitt starkaste fäste i Stockholmsområdet, Nordman var mer av ett västkustfenomen, o.s.v. Kan det vara så att vi blivit mindre homogena i vår smak sedan 1993? Inom politiken har vi ju alltid haft betydande regionala skillnader i hur folk röstar och jag föreslår därför att vi återlämnar Skåne, Blekinge och Halland till Danmark så att det kan bli ett slut på den nuvarande lekstugan till regering...

2009-03-19 @ 16:11:05
#4: Micke

SVT verkar inte ha vågat testa systemet att dela upp telefonrösterna i distrikt igen efter fiaskot 1993 då alla distriskt röstade exakt likadant (förutom att man hade olika på 4:e och 5:e plats i ett disktrikt precis som du skrev Micke.



Nu kan det iof vara så att det var ovanligt homogent röstande just 1993 men jag tror ändå att musiksmaken inte skiljer sig så jättemycket var i Sverige man befinner sig.



Om det systemet ändå ska testas (för jag tycker att det vore bra att testa ett alternativ till det nuvarande) så tycker jag att man borde göra som i Norge. Där räknar man samman alla röster från varje disktrikt istället för att dela upp det i 1, 2, 4, 6, 8, 10, 12 poäng. Det innebär att spänningen håller i sig in i det sista eftersom Stockholm kanske har en halv miljon röster att dela ut och det kanske bara skiljer några tusen röster mellan 1:an och 2:an. Tänk om man hade kört det systemet i år. Fatta vad spännande det hade blivit!

2009-03-20 @ 22:35:44
Kommentera inlägget här:
Namn: Kom ihåg mig?
Mailadress:  
Bloggadress:  
Kommentar: