Schlager-Micke

2009-03-15
20:56:55

Caroline missgynnades av duellerna

Dags för mig att frossa i lite nörderier för ovanlighetens skull. Direkt när jag vaknade i morse var jag tvungen att gå in på svt.se och kolla på alla röstningssiffror för årets MF. Det är alltid en intressant läsning. Att drygt 3500 röster skilde mellan 1:an och 2:an hos folket i år är unikt. Normalt sett ges folkets 132-poängare (eller som i år 144-poängare) med bred marginal. Den minsta marginalen som varit tidigare mellan folkets etta och tvåa i finalen är drygt 13 000 röster 2002, men då röstade betydligt färre sammanlagt än i år.


Så här såg röstsiffrorna i finalen ut:



Vad är mer intressant i år? Jo man kan lugnt dra den slutsatsen att duellerna inte gynnade Caroline af Ugglas. Hon fick flest röster av alla i Göteborg och ställdes alltså som 1:a mot 4:an Emilia. Emilia som precis klarade av att komma 4:a med ca 1000 röster mer än Nina Söderquist och Tick tock. Överraskande nog vann Emilia duellen mot ugglan och det tyder på en hel del mot-röster mot Caroline. För i finalen var Emilia måttligt populär.

En annan duell slutade också med att "underdogen" vann. Det var Molly som var 3:a i Leksand som besegrade 2:an BWO. Så med det gamla systemet hade BWO och inte Molly varit i final.

För första året på länge så blev det inte nytt nordiskt rekord i antal röster. Tidigare har antalet röster i finalen överträffat varann år efter år men i år var det betydligt lägre än tidigare. 1 748 970 röster är internationellt sett en galet hög siffra men det är 700 000 röster mindre än förra året och det lägsta röstantalet sen 2005 i en final. Det understryker väl att det inte var den musikaliskt sett starkaste finalen direkt men definitivt den jämnaste.


Det känns som en seger att det var folkets vinnare som också vann MF. Ett andra år på raken då folket blir överkörda av "de där 44 personerna" hade varit olyckligt för tävlingen och säkert minskat intresset att rösta nästa år för gemene man.

Ett sista plus vill jag också ge till Måns som förvandlades till ett stenansikte när han fick veta att han bara fått 48 poäng från folket och därmed missat segern. Tack för att du visade vad du verkligen kände när du fick dina låga poäng från folket. Det visar att tävlingen är på riktigt och att vissa i alla fall verkligen vill vinna. Jag gillade lika mycket Patrrik Isakssons "faaaan" när han fick veta att han missat avancemang förra året. Det är sånnt som är på riktigt.


Kommentera inlägget här:
Namn: Kom ihåg mig?
Mailadress:  
Bloggadress:  
Kommentar: