Schlager-Micke

2008-11-26
14:22:18

Rikard Palm - youtube-generationens hjälte


Medie-Sveriges största snackis den senaste veckan har tveklöst varit att SVT:s nyhetsankare Rikard Palm har omplacerats från att ha hand om de stora rapportsändningarna 18.00 och 19.30 till att sända nattpassen då publiken är en bråkdel så stor. Protesterna mot det här beslutet har varit enorma och det som är unikt i det här fallet är att det inte är de gamla tanterna i stugorna som blir förbannade över att de blir av med sin Claes Elfsberg eller Jarl Alfredius utan det är de unga som blivit förbannade. För Rikard Palm har blivit en slags underground-hjälte i youtube-generationens Sverige. Att det just är ungdomarna som reagerat märks inte minst på att protesterna har kommit i form av att en facebook-grupp vid namn "Rädda Rikard Palm" startats. Om det hade varit protester från gamlingarna så hade SVT:s växel blivit rerringd men det har den tydligen inte blivit.

Om man ser till de vanliga kriterierna för en bra nyhetsuppläsare, att betona rätt, vara medkännande vid rätt tidpunkt och inte staka sig - med andra ord vara trovärdig så är SVT:s beslut inte helt konstigt. Rikard Palm har alltid varit lite fumlig och har (trots att han varit på Gommorron Sverige sen 1995) alltid haft förtvivlat svårt att vara smidig i de så kallade "övergångarna" mellan sport, nyheter och soffa. Samtidigt är det just detta som går hem i dagens humor-Sverige. De som inte på något sätt försöker vara roliga men bara råkar vara det genom sin fumlighet och att de som i Rikard Palms fall har en märklig förmåga att ständigt hamna i dessa märkliga situationer.

Nu låter det kanske som att alla bara skrattar ÅT Rikard och inte MED honom men det tror jag inte är sanningen. För Rikard Palm har alltid visat att han kan bjuda på sina bloopers, trots att han alltid försöker hålla den seriösa minen uppe. Och jag tror att stödet till honom är genuint (sen kommer den här mediecirkusen snart vara över oavsett var Rikard om Rikard sänder på natten eller fortsättnignsvis på prime time).

Själv tycker jag också att det är ytterst befriande med den kombination av självdistans och korrekthet som Rikard Palm ständigt visar upp och han förtjänar verkligen all uppskattning. För att se lite smakprov på denne omtalade SVT-medarbetare så kan ni se några highlights här:

 http://www.youtube.com/watch?v=hehC_wRTnZw

Kommentarer:
#1: Fisken

Palm e ju skön, men förstår samtidigt hans chefer, hur många bloopers kan man svälja innan mer kompetenta medarbetare börjar ställa sig frågan varför man premierar en amatör framför ett proffs på bästa sändningstid, ett mirakel att han inte fockats tidigare. Jag tycker att man skulle sätta Palm som programledare för barnprogrammet Amigo istället, skulle sitta som en smäck.



2008-11-26 @ 21:07:21
#2: Micke A

"... som bara ska syssla med terrorverksamhet" haha :D Jag tycker SVT varit lite väl hårda mot honom. Han måste ju få en chans att skärpa sig? I och för sig så vet vi väl inte hur många varningar han kan ha fått av cheferna innan de slutligen omplacerade honom.

2008-11-27 @ 17:36:44
Kommentera inlägget här:
Namn: Kom ihåg mig?
Mailadress:  
Bloggadress:  
Kommentar: