Schlager-Micke

2008-11-08
11:39:04

Lars ldol-saga tog slut för tidigt


Han har definitivt varit nöjes-Sveriges största snackis den senaste veckan, Lars Eriksson i Idol, men igår tog sagan slut. Åsikterna har varit många över att Lars sätt att ta sig an de olika teman som varit i Idol och jag som schlager-älskare borde ju skratta skadeglatt åt att mannen som förlöjligade schlagern i förra veckan nu fick sitt straff och åkte ur - men det tänker jag inte göra.

Om det varit så att Lars bara gjort sig löjlig för att han tycker att Idol är töntigt och kommersiellt så hade jag tyckt att det varit rätt åt honom. Men hans kritik har gällt de extremt snäva ramarna som deltagarna rör sig inom och den kritiken har varit synnerligen befogad. Lars små protester i Idol har inneburit att konceptet i Idol för första gången diksuterats på allvar. Är det rimligt att deltagarna en vecka bara får sjunga ABBA-låtar och nästa vecka bara schlagers? Är det rimligt att den som åker ut ska tvingas sjunga "End of the road" samtidigt som man är helt förtvivlad över att inte få vara kvar i tävlingen? Och den här veckan med rocktema hade deltagarna enligt uppgift, får endast 14 låtar att välja på. Sen ändå är tvungna att byta låt bara för att en självuppblåst fjant vid namn Desmond child ska sitta med som gästjury och blir personligen förolämpad om inte alla väljer låtar som han själv har skrivit. Hur dålig självkänsla får man ha! Och i sändning satt Desmond child och blev mer eller mindre kåt av att höra sina egna låtar framföras och tokhyllade alla - förutom Lars som var den enda som hade civilkurage nog att inte välja en av hans låtar, utan istället sjöng Nirvana.

Visst kan man tycka att Lars genom sin medverkan tar upp en plats från andra som gjort vad som helst för att vara med. Men jag har hellre en deltagare som vågar kritisera produktionen än ytterligare en som går med på att ha lika stora rättigheter som en polsk bärplockare. Jag har alltid gillat Idol som TV-program men jag gillar inte den utveckling som varit de senaste åren då deltagarnas chans att få visa vem de är, eller vem de vill vara, som artist minimerats till noll.

För några år sen hade t.ex. Sebastian full möjlighet att få köra sin stil i program efter program. De ramarna har nu skurits av mer och mer och hade han varit med i år hade han nog djupt ångrat sitt deltagande. Ta Anna Bergendahl som exempel. För er som vill höra hur bra hon kan låta - gå in på youtube och se hennes autition. Den är helt magisk, men någon sådan låt har hon inte fått chans att göra sen dess och med tanke på det är det ett under att hon fortfarande är kvar i tävlingen. 

Oavsett koncept, Lars Eriksson eller Desmond child så finns det dock inget tema i världen som skulle kunna ändra på vinnaren i Idol 2008. Kevin Borg är så briljant på scen att jag saknar ord. Han skulle vara briljant om man så tvingade honom att sjunga Markoolio i nästa program. Klart killen ska vinna och snälla Christer Björkman försök att få med honom som joker i MF redan 2009.

Kommentarer:
#1: Fisken

Inget konstigt med att en sådan här tävling har återkommande teman för artistrna. Men Lars ville få sitta och köra sina egna beatlestolkingar varje fredag och låta så där raspig på rösten i vit tshirt och hemmasydd halsduk. Personligen är jag glad att man slipper alternativskiten som fredagsunderhållning, är nära att zappa över bara någon artist har valt en låt man inte känner igen. Att se Lars sitta och se svår ut kan bara han och hans mamma uppskatta till hundra procent. Kommersille TV är bra TV eftersom det är det som tittarna vill ha. Och därför åker Lars ut. Hans tolkning av Det börjar likna kärlek var helt ok tycker jag, dock skitdålig buskishumor, men hans senaste framträdande var det sämsta i konkurrensen så det var inte mkt att snacka om. Nu hoppas jag att lilltjejen Johan höjer sig ännu ett snäpp till på fredag så kommer han ta hem det här i globen småningom.



2008-11-11 @ 18:14:01
#2: Jon

Kevin är helt klart grym, men vill inte ha honom i MF 2009. Då är han för mycket Idol-Kevin. Ge honom ett år så har folk börjat tänka på annat.



Johan är så sjukt lik min lillasyster. Man kan inte se honom utan att skratta.

2008-11-11 @ 23:04:43
Kommentera inlägget här:
Namn: Kom ihåg mig?
Mailadress:  
Bloggadress:  
Kommentar: