Schlager-Micke

2008-06-02
20:59:57

Tänk om schlager analyserades som fotboll
Schlagertider övergår nu så sakteliga till fotbollstider. Det innebär för min del att jag byter ut ett beroende till ett annat för några veckor. Fotbolls-EM kommer värma upp min TV rejält. Fotbolls-EM är ju precis som ESC, ett Europamästerskap, men det är väl den enda likheten. Skillnaden mellan de här världarna fick jag ett bevis på idag. På aftonbladet.se ställdes som det så ofta gör en "dagens fråga". Den här gången var det hur folk tror att det går för Sverige i fotbolls-EM. 65% hade svarat att Sverige åker ur redan i gruppspelet. En fullt tänkbar och logisk utgång med tanke på skadeläget och det tuffa motståndet i Sveriges grupp. Men min första tanke var varför svenskarna är så realistiska när det gäller fotboll men så orealistiska när det gäller Eurovision. I ESC räknar vi kallt med en topp-5-placering varje år. I en konkurrens med 42 andra länder! När vi inte vinner ESC suckar svensken och anklagar Europa, i synnerhet öst, för fusk. Analyserna är ytterst få.

I Gomorron Sverige på måndagen efter ESC-finalen satt experter som skulle analysera fiaskot. Experterna i det här fallet var Anna Charlotta Gunnarsson och Thomas Järvheden. En programledare och en komiker. Tänk er att en programledare och en komiker skulle köra analys direkt efter Sveriges matcher i EM. Det skulle vara fullständigt otänkbart. Det skulle bli ramaskri.

Om det skulle vara fotbolls-nivå på analyserna av ESC så skulle de som pratar åtminstone veta vilken popularitet artisterna som tävlar i ESC har i sitt hemland och i andra länder. De skulle kunna rabbla deras försäljningssiffror och hur de gjort sin promotion, precis som fotbollsexperterna skriver spaltmeter om varenda träning laget gör och har benkoll på andra landslag i turneringen. Exempelvis skrev gylleneskor.se igår att de flesta länder i ESC gör en deal med andra länders artister. Dealen går ut på att "om vår artist får uppträda i direktsändning i ert lands TV så får er uppträda i vår". Problemet för Charlotte var då att SVT är fullständigt ointresserade av de andra artisterna i ESC. De sa inte ja till någon artist och då saknades inte intresse. Tvärtom. Därmed fick inte heller Charlotte någon TV-tid i Europa. Varför är det bara Gylleneskor som skriver om det? Det förklarar ju i alla fall lite grann av helheten. Åter igen. Hade det varit fotboll hade alla stora tidningar vetat detta direkt och skrivit spaltmeter. 

Skillnaden mellan de här världarna är framförallt kunnandet bland allmänheten. Bert Karlsson kan säga år efter år att ESC bara är fusk och det räknas mer eller mindre som ett expertutlåtande som folk sväljer med hull och hår. Om någon fotbollsledare skulle säga att det inte är någon idé att Sverige tävlar i fotbolls-EM eftersom det bara är massa italienare som filmar och rumäner som mutar domare så skulle han inte tas på allvar över huvudtaget. Och skulle någon publicera det uttallandet så skulle han bli sååå manglad av folk som skulle maila fakta de vet om utvisningsstatistik för varenda land i turneringen. Antal straffar lagen tilldömts under ordinarie speltid m.m. Men i schlagervärlden kommer man inte bara undan med ett sådan uttalande. Det tas som sanning.

Som jag nämnt tidigare påstår jag inte att alla länder tävlar på samma villkor i ESC. Det är näst intill omöjligt i en tävling med telefonomröstning. Det är samma sak som att partier i val till riksdag inte heller tävlar på samma vilkor. Riksdagspartier har en budget som innebär att de kan skylta höghus med valbudskap medan andra partier får pryda hörnet av en anslagstavla.

Men om analyserna av ESC hade varit i alla fall en bråkdel av det som kommer att skölja över oss under fotbolls-EM, ja då kanske vi hade vetat bättre hur Sverige ska lyckas bättre i ESC i framtiden.

Kommentarer:
#1: Jon-Citron

Klockren analys

Kommer bli 3veckors njutande framför tv:n

2008-06-02 @ 22:13:22
#2: Brita

Shit vilket bra inlägg Micke! Jag håller med dig och du skriver så braaaaaaa!

2008-06-02 @ 22:33:19
#3: Brita

Sett det här förresten?

http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=2374&a=775775

2008-06-03 @ 08:52:53
#4: Fisken

Menar du att Tomas Järvheden skulle vara en sämre analytiker av musik än vad Glenn Hysén är av fotboll? Ytterst tveksamt. :-)

Jag håller med dig kring det mesta du skriver, och tycker abslout inte att Perrellis låt skulle tillhöra topp-5 i årets ESC. Men de generella förväntningarna på att Sverige ska vara en av toppnationerna varje år kan jag nog ställa upp på. Som jag förstått har vi väldigt många duktiga musikproducenter och artister i det här landet, flera av dem har gått enormt bra utomlands (möjligen inte i forna jugoslavien då..) Vi har ett intresse för tävlingen i sverige som tydligen överträffar allt annat. Vi är ett av länderna som får in flest bidrag till tävlingen varje år. Jag tycker att det finns många faktorer som borde kunna avla fram ett väldigt bra bidrag varje år. Problemet verkar mest vara att det inte går att tävla i musik eftersom det inte finns egentliga regler för vad som är bra och inte, då är ju allt man skickar på vinst och förlust.

2008-06-03 @ 18:31:30
#5: Dennis

Något för dig? ^^
http://queertek.topplista.com

2008-06-04 @ 19:22:18
#6: Micke

Jasså Bo Diddley har ställt in tofflorna. Vem ska Arvingarna sjunga om nu då??

Fisken, det ligger mycket i det du skriver. Med tanke på att så otroligt många fler bidrag skickas in till Melodifestivalen jämfört med andra länder så borde Sverige ligga högt varje år i ESC.

Dennis, även om jag nu skriver om schlager (och faktiskt gilar vanlijdrinkar) så är jag inte gay. Så queertoppen lär aldrig den här bloggen hamna på.

2008-06-04 @ 22:23:53
Kommentera inlägget här:
Namn: Kom ihåg mig?
Mailadress:  
Bloggadress:  
Kommentar: