Schlager-Micke

2008-12-13
16:34:46

Kevin - en solklar vinnare


Redan från början har det stått klart den här säsgongen att Kevin Borg varit i en klass för sig i Idol 2008. Finalen i Globen igår blev också ganska exakt som man trodde. Alice stretade på bra och har inga egentliga svagheter. Det är bara det att hur bra hon än är, så är Kevin bättre på allt. Ett bevis på hans enorma register märkte man när de körde vinnarlåten. Den gick i samma tonart för båda - inget konstigt med det - men normalt sett innebär det att killen sjunger en oktav lägre. Här sjöng de i exakt samma läge vilket innebär att Kevin är bas, tenor och alt på samma gång!

Vinnarlåten ja, det verkar vara inskrivet i Idols grundlagar att det ska vara en smörballad och i år var det en synnerligen snodd sådan. Det är uppenbarligen fler än jag som tänker på "Nothings gonna change my love for you" med Glen Mederios när man hör vinnarlåten. Samtidigt vet man hur det är med plagiat-liknande låtar. Man tänker på "originalet" de första tre gångerna man hör den. Sen efter fjärde, femte gången börjar låten leva sitt egna liv och då bedömer man låten självständigt. Ska jag göra det redan nu så tycker jag att den är bättre än de senaste årens vinnarlåtar. I synnerhet bättre än den vedervärdiga "This moment" som Marie Picasso fick " äran" att spela in. Dessutom med en riktigt mäktig tonartshöjning.

Den krystade reklampausen innan resultatet skulle presenteras var patetisk.

Peter Jihde förstår uppenbarligen inte själv hur värdelös han är. Kan ingen chef på TV4 meddela honom det och tipsa om ett ledigt programledarjobb på Kanal lokal innan han förpestar Idol ett år till.

Hur många gånger har man rätt att ställa frågan "hur känns det?" innan man har rätt att anmäla personen för ofredande?

Slutligen lite kort om juryn under årets idolsäsong. All förändring var en förbättring jämfört med den gamla juryn men förbättringen var marginell i år. Jag gillar absolut den nya juryns attityd som inte innebar att de ska vara roliga på andras bekostnad. Men särskilt mycket konstruktivt har inte sagt under hösten.

Anders Bagge
Är absolut en skön snubbe med en underhållande personlighet men han har varit ytterst ojämn. Ibland är han den enda som kommit med konstruktiv kritik i fråga om sångteknik och fraseringar. Samtidigt har han i många program varit på tok för okritisk och bara sagt "Det här var bra".

Laila Bagge
Om man verkligen lyssnar på vad hon säger så inser man att det bara är klyschor rakt igenom. Sällan något konstruktivt alls och hennes tokhyllningar av Robin Bengtsson samtidigt som hon totalsågade den betydligt mer begåvade Sepideh är fortfarande obegripligt.

Andreas Carlsson
Jag tycker att även han har varit för okritisk som helhet men trots allt har han nog varit juryns starkaste kort. Andreas har varit mest konsekvent och självständig och jag gillar hans manér att alltid avsluta sina inlägg med att blinka med ena ögat följt av det där "colgate-smilet".

Kevin får nu flera månader på sig att spela in sin skiva vilket är en väldigt bra förändring. Samtidigt kommer Alice att få släppa skiva också och med största sannolikhet kommer även Johan Palm och Lars Eriksson att finnas ute i skivbutikerna. För en gångs skull tror jag att det kommer att gå bäst för vinnaren den här gången. Kevin känns väldigt mycket "Mariann grammofon" och i Berts stall finns fortfarande målgrupper som köper skivor (läs gamlingar och småbarn) samt diggiloo-turnéer och en mängd låtar till Melodifestivalen. Så jag tror och hoppas att Kevin kommer att hålla sig kvar i underhållningsbranchen ett bra tag.

Kommentarer:
#1: Micke A

"Hur känns det?" Jihde är ju sportreporter, tycker man får ha överseende med den lilla yrkesskadan ;). Och du måste ju hålla med om att allting är bättre än de skräniga praoelever som fått hålla i programmet tidigare säsonger?

2008-12-13 @ 18:39:41
#2: Micke

Faktum är att det aldrig varit någon bra programledare för Idol, men Jihde är (tillsammans med de överskattade David Hellenius och Peter magnusson) den sämsta idol-programledaren. Minst dåliga var nog trots allt programledarna 2005, Tobbe-trollkarl och Johan Wiman. De gjorde minst skada.

2008-12-14 @ 12:53:58
#3: Brita

Det var väldigt tydligt under vinnarlåten hur mycket bättre sångteknik Kevin har än Alice. Alice har verkligen en skön och speciell röst tycker jag, men hon kan inte hålla ut särskilt långa toner, och hon har inte så särskilt stort register. Hade hon haft lite bättre "pust" (andningsteknik) och lite mer höjd hade hon varit en större utmanare!

För Kevin däremot verkar det mesta finnas naturligt på något sätt. Skön kille och skönt att höra på!

2008-12-14 @ 21:02:31
#4: Anonym

Kan förresten avslöja för dig Micke att Sveriges bloggardrottning nr 1, blondinbella, idag hyllar Peter Jihde och har honom som etta på sin inne-lista! HAHA! Jag funderar på att aldrig mer läsa hennes blogg nu, efter att ha upptäckt att hon inte kan stava till "opinionssiffrorna"...

Oppititionssiffrorna, tror jag bestämt hon skrev...

2008-12-14 @ 21:03:54
#5: Brita

Och det var jag som skrev det där senaste inlägget också, namnet försvann visst...

2008-12-14 @ 21:04:40
#6: Micke

Kul att höra lite idol-tyckande från dig Brita. Man undrar alltid var du tycker, när man själv sitter och har massa åsikter framför TV:n:-)



Blondinbella har nog råd att stava fel på det mesta. Hon lär fortsätta ha 500000 läsare per dag, men att hylla Jihde är betydlig mer oanständigt än att stava fel. Där går gränsen!!

2008-12-15 @ 11:20:05
Kommentera inlägget här:
Namn: Kom ihåg mig?
Mailadress:  
Bloggadress:  
Kommentar: