Schlager-Micke

2007-11-02
18:07:05

Videokväll hos Luuk är en fullträff
Kristian Luuk har sannerligen blandat och gett när det gäller hans TV-produktioner. Sen kväll med Luuk höll oftast mycket hög klass. Uppföljaren däremot, Gonatt Sverige, var ingen hit. Lite märkligt kan tyckas eftersom båda programmen byggde på intervjuer. Skillnaden var att i "sen kväll" var det ett rappare tempo och en mer humoristisk ton medan Gonatt Sverige hade en mer samtalande stil där de känsligare ämnena och frågorna undveks vilket gjorde att resultatet oftast en axelryckning. Som programeldare i Melodifestivalen var han mycket bra medan han var en ren katastrof som kommentator i eurovision så sammanfattningsvis har det varit en berg-och-dalbana. Men frågan är om han inte just nu gör sin bästa TV-produktion någonsin i pågående Videokväll hos Luuk.

Här vågar han verkligen vara personlig och lyckas få gästerna att bli det också. Han undviker inte de tunga ämnena, tvärtom. Han har fått Mona Sahlin att tala om hennes son som dog i unga år och frågat Leif GW Persson om hans självmordsförsök och han har verkligen lyckats få tittarna att känna sig som en del av den där mysiga samvaron framför brasan.

Dessutom har han en lagom blandning av de två stora intervjuskolorna. På ena kanten finns Peter Jihde som är allergisk mot stängda frågor (alltså frågor som man ska svara ja eller nej på) och enbart ställer vad, hur och varför-frågor. En bra filosofi i och för sig men ibland kan det bli lite väl enformigt. På andra sidan finns Malou von Sievers som proppar varenda fråga full med påståenden som gästen bara kan svara ja eller nej på. Jag vågar knappt tänka på hur programmet hade låtit med Malou istället för Luuk. Ungefär....

Malou: Okej, nu ska vi se här, du har valt en video från början av 70-talet som jag vet betyder mycket för dig eftersom du var mobbad i skolan och du kände att du fick en bra tröst i den här låten..

Gästen: ..ja det kan man säga jag var...

Malou: ....ja det måste ha varit hemskt att uppleva mobbing på så nära håll och inte veta var man ska ta vägen

Gästen: ....jo det var jobbigt och framförallt sk...

Malou: ja, men det kan jag förstå att musik betyder extra mycket i en sån situation. Nu ska vi lyssna på den här låten. varsågoda.

Som tur är så låter Luuk gästerna prata till punkt och det är väldigt intressant att se vilka låtar de väljer. Deras uppgift är att plocka fram fyra låtar som betytt något för de under deras liv, plus en låt som kallas "skäms-låten", en låt som de gillar men som de skäms för att de gillar. Mona Sahlin valde diggi-loo diggi-ley, Annika Lantz valde Hit me baby one more time med Britney och Leif GW en Sven-Ingvarslåt. Jag bävar för tanken att jag hade varit gäst i programmet. Då hade ju alla de fyra första låtarna säkerligen varit låtar som majoriteten skulle benämna som skämslåtar så frågan är vilken låt jag hade valt som skämslåt?
Jag får återkomma i ämnet..

Men om ni vill se vad nästa gäst valt som skämslåt så får ni se Videokväll hos Luuk som går 18.30 på 1:an nu på söndag.

Kommentarer:
#1: Brita

hmmm, kul, mycket man missar med svensk TV! Och kul att få lite journalistiska analyser här på bloggen. Sånt tänker man aldrig på själv ju... ;) Ja, du Micke, skämslåten blir svårt! Kan du inte göra en topp 5 lista över dina skämslåtar? Jag skäms nog inte så mycket över att jag gillar "millenium of love"!

2007-11-03 @ 23:00:08
#2: saom

Haha, vilken klockren analys av Malou! Det var roligt. Jag gillar också Videokväll med Luuk, det är både mysigt och skarpt i all sin anspråkslöshet.

2007-11-05 @ 09:46:47

Riktigt bra analys av M von S. En person som man nästan kan undra om hon inte hellre hade blivit intervjuad än intervjua.. ;-)

/Christoffer

2007-11-12 @ 23:31:57

Hi, how did you have the time to update you web site if you are so busy as your picture in your home page ? Good luck for your interesting links pages.

2010-02-24 @ 10:50:46
Kommentera inlägget här:
Namn: Kom ihåg mig?
Mailadress:  
Bloggadress:  
Kommentar: