Schlager-Micke

2007-11-21
00:07:49

Charlotte Perelli har allt att förlora, eller.....?

Det måste ju vara en skön känsla att aldrig ha förlorat. Den känslan har Charlotte Perelli haft i åtta år sedan Tusen och en natt/Take me to your heaven. Hon har tävlat med enda låt i Melodifestivalen och gick så långt man kan gå - till seger i hela ESC. Det har varken Abba, Cliff Richard eller Julio Iglesias lyckats med. Känslan av oslagbarhet har dock haft ett pris. Hon har bara haft en enda låt att turnera runt med. Men nu lär hon få en till. Att hon ska tävla i Melodifestivalen 2008 måste betraktas som årets säkraste icke-bekräftade sanning. När hon uppträdde på Cinderella kunde hon givetvis inte undvika att komma in på det här området. Men hon var smart nog att inte göra en "Agnes" utan sa helt enkelt "jag får ju inte säga om jag ska delta nästa år eller inte men jag kan ju lugnt säga att jag är sugen". Detta följdes förstås av publikens jubel. Den aktuella låten heter Hero och är skriven av Bobby Ljunggren och Fredrik Kempe, två av Sveriges absolut bästa låtskrivare så det kommer bli mycket intressant. 

Tidigare har jag alltid resonerat att Charlotte har allt att förlora på att ställa upp igen, men i hennes genre så är ju Melodifestivalen den givna plattformen för att nå ut med nya hits så hon gör nog helt rätt. Samtidigt har hon säkerligen avundats Magnus Carlsson som lyckas torska snöpligt år efter år och därför kan ställa upp nästa år utan att det verkar konstigt utan tvärtom - helt logiskt. Han har ju samlat hits på hög tack vare att han nästan lyckas gång på gång. Men priset av en framgång behöver inte utspela sig i just Melodifestivalen.

Magnus Uggla sa någon gång att det på ett sätt är kanon att kritikerna tycker att han är en obegåvad pajas och att varje skiva han släpper är skräp. För det gör ju att han får all tänkbar motivation för att släppa en ny skiva för att försöka ta revanch på kritikerna. Den här katt-och-råtta-leken har inneburit så många hits för Uggla att knappt en dubbel-CD räckte när han släppte sina greatest hits för några år sen. Uggla nämnde i samma intervju hans plågade motsats, Jakob Hellman. 

image96Jakob Hellmans legendariska skiva från 1989

Jakob Hellman är den svenska skivmarknadens motsvarighet till Charlotte Perelli i så motto att det gick alldeles för bra i hans debut. Hans skiva Jakob Hellman och stora havet släpptes 1989 och blev tokhyllad av kritikerna. Med all rätt ska tilläggas, skivan är fantastiskt bra och inte minst tidlös med hits som Vara vänner, Hon har ett sätt och Vackert väder. För några år sen utsågs den till tidernas bästa skiva genom en omröstning på Nöjesguiden. Jakob Hellman har aldrig gjort någon mer skiva sen dess. Han har inte ens den enda skiva han gjort i sin egen skivsamling! Han har knappt synts till och myten om geniet som kom segrade och försvann bara växte. Jag och många med mig älskar den här myten och man vill liksom inte att han ska göra något mer - då riskerar ju myten att spricka. Men samtidigt, hur kul kan det egentligen vara att vara Jakob Hellman? Det är nog roligare för oss. Eller som Uggla sa i intervjun:
Titta på Jacob Hellman, som blev hyllad för sin första platta. Nu kan han inte skriva låtar längre. Att få dåliga recensioner pressar en att gå vidare.

Även Charlotte Perelli ska nu gå vidare, välkommen till Melodifestivalen 2008.


Kommentar:
#1: Dulle

hehe, vi snackade faktiskt om Jakob Hellman i förra Neon-programmet! :)

2007-12-05 @ 23:11:50
Kommentera inlägget här:
Namn: Kom ihåg mig?
Mailadress:  
Bloggadress:  
Kommentar: