Schlager-Micke

2007-05-15
22:40:12

Vilka länder hoppar av ESC nästa år?

En av mina flitigaste bloggbesökare David "fisken" Nyquist hade ett intressant inlägg om vilka länder som riskerar att hoppa av nästa år. Det här var hans "topp-3"

1. Frankrike
2. Island
3. Storbritannien

För att ge en liten kommentar till detta.
# Frankrike försökte satsa extra hårt i år, men de föll extra tungt och just nu är det säkert många inom fransk TV som vill att de ska hoppa av. Men jag tror att EBU är villiga att göra det mesta för att de ska vara kvar så jag tror nog att vi får se de även nästa år i ESC

# Island misslyckades för tredje året i rad att gå till final och där är nog risken större att de hoppar av. Men deras egna uttagning är populär och de tillhör trots allt ett av "blocken" i Europa som har nära relationer till andra länder, d.v.s. norden så jag tror nog att de ändå kör vidare, i alla fall några år.

# Storbritannien tror jag inte är någon risk att de hoppar av. Programmet är fortfarande populärt och ses av många. Däremot har engelsmännen aldrig brytt sig särskilt mycket om var de hamnar i tävlingen utan de kollar på ESC av två anledningar.
1. Kommentatorn Terry Wogan som kommenterat tävlingen sen 1973 och som är en stor TV-profil i Storbritanien. Engelsmännen (och även jag själv) älskar hans bitska humor och torra skämt. Skulle han sluta som kommentator så skulle säkert hälften av alla engelsmän sluta titta. 
2. Omröstningen. Tittarsiffrorna i Storbritannien är mycket högre under omröstningen är när låtarna spelas. De älskar omröstningen, inte minst för att den bekräftar alla deras fördomar om att "they hate us, you know". 

Min topp-3 bland tänkbara avhoppare (oj, nu lät det något sekteristiskt märkte jag...) är..

1. Österrike
Österrike hoppade av tävlingen förra året eftersom de aldrig fick några poäng i ESC. I år kom de tillbaka för att de ge det en chans. Resultatet blev att de hamnade näst sist i semifinalen med 4 ynka poäng....Dessutom finns det ingen större tradition bland österikarna att titta på ESC som det exempelvis finns i Storbritannien. Få skulle sakna programmet där om de inte var med och få i Europa skulle sakna Österrikarna.....

2. Andorra
Är ett av få länder som lyckats missa att gå till final från samtliga semifinaler som hållits (alltså sen 2004). De har ingen egen uttagning så det ger inte allt för stora konsekvenser för de själva om de inte deltar. Jag tror sannolikheten är stor att de hoppar av nästa år.
 
3. Belgien
Har ett hopplöst facit i ESC och inte bara senaste åren. Belgien har alltid varit ett hopplöst land i ESC och de är dessutom splittrade. De har två olika TV-bolag ett flamländsk och ett franskt som kör uttagning vartannat år. Flamländarna har ett ganska stort intresse för tävlingen och gör oftast en seriös tävling. De franska belgarna däremot skiter rätt friskt i ESC och har oftast inte ens en uttagning. Eventuellt är Belgarna bara med de år som det flamländska TV:n sköter uttagningen. Eller så kastar de in handduken för gott.  


Kommentar:
#1: Brita

Bra lista!
På Island är det nog bara Eirikur som vill lämna tävlingen... Han har tagit tillbaks något av det han sa?

2007-05-17 @ 21:28:33
Kommentera inlägget här:
Namn: Kom ihåg mig?
Mailadress:  
Bloggadress:  
Kommentar: