Schlager-Micke

2007-05-18
10:33:43

Smask
Det verkar som vissa av er har haft problem med ljudfilen på Ola. För mig kommer hela ljudfilen upp men jag får titta närmare på det tekniska och se om det blev något fel.

Nu tänkte jag prata lite om Smask (jag tror det står för Sverige Musikhögskolors Allmänna Sång Kontest). Det är musikhögskolornas egen melodifestival som traditionsenligt hålls varje vår. Först har varje musikhögskola i Sverige en uttagning (det finns 6 musikhögskolor sammanlagt) och där går de två bästa till final. I finalen (som var i onsdags på Cirkus i Stockholm) blev det sammanlagt 12 låtar som tävlade mot varann. Grejen med låtarna är att de ska vara en parodi på schlagergenren och de ackompanjeras alltid av en stor orkester. Så för alla er schlagernostalgker som vill att melodifestivalen alltid ska låta och se ut som 1984 så kan jag varmt rekommendera att gå på Smask.

Nu har jag varit på flera Smask tidigare men jag tyckte väl inte att riksfinalen 2007 nådde några svindlande höjder. Eller höjder innehåller det iof alltid efter som det står i reglerna att varje låt måste innehålla minst en tonartshöjning, men om jag ska göra någon slags bedömning av låtarna så tyckte jag bara det fanns en bra låt. Som tur vad var det den som vann. En skön parodi på Finland (bara det är värt en bonuspoäng), med en melodi som var riktigt bra och hade många sköna vändningar. De flesta andra bidragen blev mest som en enda soppa där det var svårt att hitta några större skillnader mer än i texten. Och den hörde man oftast inte. Men det är på ett sätt ganska logiskt att om idén är att göra schlagerparodier, och man bestämt sig för att schlager som genre är som melodifestivalen lär under 80- och halva 90-talet, ja då blir det tämligen lika låtar. Dock med mycket imponerande arrangemang och sång. Som sagt, schlagerfansen som är mer konservativa än jag själv skulle fullkomligt älska Smask och det är garanterat värt ett besök. Men nästa års riksfinal är i Piteå. Det är kanske i längsta laget....

Vinnarna, gruppen Taxfree som sjög låten "Yksi, kaksi", hade en upphovsman som vunnit Smask tidigare. Det tror jag är ganska unikt att vinna allting två gånger, men grattis Mikael "Logan" Rogeland!

Kommentar:
#1: Brita

Det står för "Sveriges MusikAkademikers Sång Kånntest"

2007-05-18 @ 21:48:49
Kommentera inlägget här:
Namn: Kom ihåg mig?
Mailadress:  
Bloggadress:  
Kommentar: