Schlager-Micke

2007-05-09
19:30:05

Genrep av semifinalen
Nu har jag varit på det första genrepet på semifinalen. Jag satt på rad 4 i Hartwall arena så för en gångs skull i de här sammanhangen så var scenen närmare än storbildskärmen. Det var ca 10-12 meter till scenen och på finalen sitter jag på rad 2.

Mer än hälften av semilåtarna hade jag inte sett live tidigare eftersom de flesta repat klart när jag kom i måndags men som helhet tyckte jag inte att intrycket av låtarna förändrades allt för mycket med ett undantag, Serbien. Jag fattar inte hur de tänker. Här har de en av tävlingens absolut bästa låtar och sen står sångerskan bara där med handen i fickan och ser fullständigt ointresserad ut. Detsamma gällde körtjejerna. Är det en protest mot någonting? Jag fattar inte, de får bara inte sjabbla bort den där låten och jag tror nog ändå att den tar sig vidare och jag hoppas att de ändrar framträdandet till sändningen imorgon (även om det är emot EBU:s regler).

# Moldaviens sångerska Natalia Barbu var klädd i de lägst skurna byxor jag sett. Sexigt? Nej. Porrigt? Ja. Och jag har svårt att tro att man får särskilt många gratisröster på det.

# Den kvinnliga programledaren Jaana Pelkonen ser ut som en snyggare variant av vår egen Christin Caspersen. Hon och hennes manliga kollega Mikko skötte sig bra.

# Schweiz vampyrlåt framstår som en parodi på eurodisco. Med E-types sångerska Nana Hedin hade den blivit okej men nu har de en halvtaskig refrängsångerska som knappast lyfter låten. Sen har dragit upp massa vampyrdockor på scen som förstärker det pajiga intrycket.

# Koldun från Vitryssland gör ett snyggt nummer på en stark låt. Men av någon anledning är jag inte helt övertygad ändå. Men det är nog ändå troligare att den går vidare än att den slås ut.

Själv skulle jag ha röstat på Island imorgon om jag suttit hemma i TV-soffan och inte i den mobilfria Hartwall arena. Jag litar på er;-)

Okej, nu kör jag mitt tips. Följande 10 tror jag går vidare till final.

Lettland
Serbien
Makedonien
Danmark
Andorra
Turkiet
Ungern
Vitryssland
Belgien
Island

Jag kan inte säga att jag hoppas att jag har rätt. Belgiens låt gör mig nästan illamående men den är ensam i sin genre, går ut sent och jag tror att många kommer att komma ihåg den och säkert kommer en del att bli glada av den. Turkiets låt upplevs säkert som modern och fräch och också den är helt ensam i sin genre. Men jag gillar den fortfarande inte.

Byt ut Belgien, Turkiet och Andorra mot Cypern, Österrike och Malta så har ni min lista på vilka jag VILL ska gå vidare. Ungern är ett gränsfall men det är en väldigt välgjort komposition som fyller sin funktion bland alla rocklåtar och freakshows.

Kommentarer:
#1: Jerry

Moldavien? Var är Natalia?
Jag blir mer och mer orolig, ju mer jag läser av er så kallade experter... hon måste ju bara gå vidare!!

2007-05-09 @ 22:54:05
#2: Brita

Hmm, mycket intressant att läsa dina kommentarer! Jag hade precis satt Schweiz som etta i "gissa resultatet" på mf-klubbens hemsida, men nu ska jag nog ändra det... Känns svårt att tippa. Men jag tror det blir svårt för Eirikur....

2007-05-10 @ 10:49:44

Förresten, har du läst Mattias Dahlströms omdömen om semifinallåtarna på dn.se???? Helt sjukt. Han gav 2 poäng till serbien och vitryssland, ingen 5:a, och endast en 4:a - till Georgien!!! Iofs gillar ju jag Georgien, men ändå. Dessutom gav han Polen 3 poäng. Det var nästan bara 2:or i betyg över lag.

2007-05-10 @ 11:17:56
#4: David

Var är Norge Olofsson!

2007-05-10 @ 18:54:21
#5: Markus Gunnervall

Har konstaterat att både du och jag hade sex rätt var av tio möjliga i semin. (Helena intygar att ajg inte har fuskat. De fyra länder som jag hade med som inte gick vidare var Island, Schweiz, Danmark och öSTERRIKE som jag trodde var given! Kan konstatera att alla de sex öststatländer som jag tippade gick vidare och att de övriga var västländer som fick lämna scenen till förmån till ytterligare fyra öststatsländer.... Det bådar inte gott.

2007-05-10 @ 23:48:33
#6: Fisken

Yes! Den dryga och självgode Eirikur åkte ut!!! Har ogillat honom sedan den jäviga schlagerpanelen gav honom uteslutande 5:or för en låt utan refräng. Kul att se att bidrag som han själv inte gett högre än 1 i betyg slår ut hans egen insats! Alltid lika kul när stroppar blir dragna vid näsan (sry olofsson, kan inte ta hänsyn till att ni har ett kramfoto ihop..;-)
För övrigt ganska bleka framträdanden överlag tycker jag. Synd att inte Schweiz gick vidare. Låten hade allt, utom två sångare... Värdelösa röster till en grym låt. Också kul att den retat gallfeber på de kristna... what else is new...
Jaha, Sverige får nog hoppas på en placering runt 10-12 skulle jag tippa. Blir nog tufft nu utan sympatirösterna från våra nordiska grannar... Rätt låga odds på att ett öststatsland tar hem det... Själv hoppas jag på ryssarna, tar de schlagerguld, kanske det orsakar sån kaos att de missar hockeyguldet... hoppas på det...:-)
hls fisk

2007-05-11 @ 11:12:17
Kommentera inlägget här:
Namn: Kom ihåg mig?
Mailadress:  
Bloggadress:  
Kommentar: