Schlager-Micke

2007-12-20
00:18:56

Dags för Hits 2007

På lördag sänds det första av två tracksprogram med årets bästa låtar Och som en uppvärmning inför det så tänkte jag släppa min lista på årets 10 bästa låtar. Eftersom jag redan har rankat MF-bidragen och ESC-bidragen fram och tillbaka på den här sidan en hel del så bestämmer jag mig nu enväldigt för att de låtarna är uteslutna på den här listan. Det blir på så sätt årets bästa icke-schlagers. Jag har haft den här listan i huvudet i mer än en månads tid och bollat fram och tillbaka med vilka låtar som ska får vara med. Topp-3 har varit identisk hela tiden men sen har det skiftat en hel del. Jag kör som vanligt nerifrån och går uppåt på listan.

Varsågoda!

10. Play it for the girls - Danny
Klockren pop med viss 80-talstouch. Danny har haft ett starkt år med såväl Tokyo som If only you med Therese Granqvist men den här är tveklöst den starkaste.

9. Ingen sommar utan reggae - Markoolio
Jag vet att jag riskerar att sätta hela min trovärdighet på spel här men någon måste våga säga det högt: låten är bra. I konsten att göra allsångsrefränger har Markoolio bara en överman, Magnus Uggla.

8. Fever fever - Melody club
Det är inte det allra bästa Melody club gjort men få andra grupper har samma förmåga att producera rak och enkel hitmusik som bygger på starka melodier. Det ryktas om att de blivit tillfrågade om att vara jokrar i MF men tackat nej. Det vore väldigt synd om så var fallet.

7. Giftig - Mange Schmidt och Petter
Det är sällan jag fastnar för låtar på grund av texter men i några få fall är det helt avgörande, t.ex. med Magne Schmidt. Ingen annan driver på ett så underhållande sätt med hiphop-världen som är så fullproppad av fjantiga klychor att hälften kunde vara nog. Det känns som att Petter slutligen kastat in handduken när han hänger på hiphopens anti-hjälte nummer ett. Res en staty av Magne Schmidt!

image115
Go Mange!

6. Apologize - Timbaland feat One republic
Höstens största hit på tracks är en fantiastiskt snyggt producerad historia. Uppenbarligen så är inte snacket om demonproducenten Timbalands storhet överdriven.


 5. Hey there Delilah - Plain white T´s

Ibland behöver man inte krångla till låtar om man vet att man i grunden har en bra melodi. Gitarr och sång kan räcka långt, det visar verkligen Plain white T´s i den här avskalade balladen. Visst kan folk tycka att det är romantiska klichéer som man har hört 500 gånger förr men det spelar mindre roll för min del. Det här är lägereldsmusik när det är som bäst.

4. Visit to Vienna - Sahara hotnights
Sahara hotnights har inte tillhört mina favoriter tidigare men med Cheek to cheek i våras ändrade jag uppfattning och efter Visit to Vienna vill jag snart att de ska blir jokrar i MF. Låtens storhet ligger inte i en slagkraftig refräng eller ett maffigt intro utan helt enkelt det faktum att låten från början till slut är ruggigt bra. Melodiös rock av jäntorna från Robertsfors.

image116
Maria Andersson och compani i Sahara hotnights

3. Dags att göra det hela lite spännande igen. Ni ska få klicka på länken nedan för att se årets trea. Den typ av låt som kanske överraskar mig själv mest att jag faktiskt gillar. Jag hade aldrig hört talas om det här bandet innan jag hörde det här men de räknas tydligen som ett indieband. Jag som brukar göra mig lustig över hela indiekulturens pretentiösa stil, hjälp håller jag på att trilla dit själv nu? Tja om det här är indie, då är ju indie riktigt bra.

http://www.youtube.com/watch?v=3Oec8RuwVVs

2. Det här bandet var allt annat än okänt för mig. 2000-talets kanske bästa svenska band. Och den här låten står sig absolut i konkurrensen som en av de tre bästa de gjort. Kanske hade det gått bättre om de hade valt den här låten i stället......

http://www.youtube.com/watch?v=pfxlhCGPNw4

1. I år är det inget snack om saken. Den här låten är bättre än alla låtar som var med i både Melodifestivalen och Eurovision i år. Det är helt enkelt en utklassningsseger. Jag har lyssnat på den om och om igen och har aldrig tröttnat.

http://www.youtube.com/watch?v=uzA0nG_PurQ


Kommentar:
#1: Maria N

Tack för påminnelsen om att man absolout inte får missa Tracks hits program! Särskilt i år då jag tror att jag misssat programmet fler gånger än jag faktiskt hört det! :-S Förr var jag helt "manisk" när det gällde dessa program, jag tror att jag har inspelat alla dessa årssammanställningar från 1989 fram till i början av 2000-talet nån gång... Och lyssnar på då o då... ;-) Nostalgi :-)

2007-12-21 @ 12:06:21
Kommentera inlägget här:
Namn: Kom ihåg mig?
Mailadress:  
Bloggadress:  
Kommentar: